Maxime istorice de preț pe piața aurului, în iulie 2024

Publicat: 09 aug. 2024, 06:24, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Maxime istorice de preț pe piața aurului, în iulie 2024

După o mică scădere în iunie, aurul a înregistrat un câștig lunar puternic în iulie pentru a termina cu 4% mai sus, la 2.426 dolari  pe uncie.

Un alt maxim istoric a fost atins la jumătatea lunii, înainte de o scădere modestă la sfârșit.

O creștere puternică a yenului japonez, probabil alimentată de o derulare a schimburilor comerciale, a asigurat că aceasta este singura monedă majoră în care aurul nu a câștigat în cursul lunii.

Conform modelului nostru de atribuire a randamentului aurului (GRAM), aurul a fost propulsat mai sus de randamentele mai mici ale Trezoreriei pe 10 ani și, într-o măsură mai mică, de un dolar american mai slab. Principala contribuție negativă a venit din partea futures COMEX, unde o creștere a dobânzii deschise a fost mai mare decât creșterea lungurilor nete, ceea ce a condus la o scădere a ratei – una dintre intrările modelului nostru, arată o analiză a Consiliului Mondial al Aurului (WGC), remisă redacției.

La începutul lunii august, s-a înregistrat cea de-a treia cea mai mare creștere a volatilității implicite a acțiunilor, deoarece o confluență de factori, inclusiv o creștere a dobânzii de Banca Japoniei, reducerea levierului și datele slabe privind ocuparea forței de muncă din SUA au condus indicii la tranzacțiile bursiere pe aur la o scădere bruscă. De atunci, o parte din teren a fost recuperată, dar revenirea la expunerea pre-selloff ar putea dura timp.

Retrospectiva lunii iunie

Aurul a revenit puternic după declinul din iunie, și a atins un maxim istoric de 2.480 USD/uncie la mijlocul lunii iulie, cauzat în principal de randamentele mai slabe ale obligațiunilor și de dolarul american.

Previziunile arată că sezonalitatea favorizează aurul în august, dar vânzările încrucișate din Jackson Hole (resort montan în statul Wyoming), alegerile din SUA, și câștigurile din tehnologie vor fi probabil puternice.

August a fost de obicei o lună bună pentru tranzacțiile cu aur, pe fondul unei slăbiciuni a randamentelor obligațiunilor.

În Jackson Hole poziționarea pe piață devine din ce în ce mai armonioasă, în urma publicării recente de date economice slabe din SUA. Cu toate acestea, pariul unilateral pe reduceri lasă loc pentru dezamăgire, având în vedere o economie încă sănătoasă și reticența istorică a Fed înaintea alegerilor. Acest lucru s-ar putea traduce printr-un risc de scădere pentru aur, în cazul în care limbajul Fed nu este cel așteptat de piață.

Politica SUA și Congresul Național Democrat

Sondajele s-au schimbat dramatic, iar liderul republicanilor a fost aproape eviscerat. Dar politicile ambelor părți sunt, probabil, prietenoase cu aurul.

Volatilitatea pieței

O volatilizare a pieței, inițiată de dezamăgirile de câștiguri din partea liderilor tehnologici din SUA, s-ar putea accelera la sfârșitul lunii august, când raportează rezultatele compania Nvidia, ,,iubita” AI. Aurul ar putea continua să beneficieze de aceste evoluții, așa cum a făcut până acum.

Jackson Hole găzduiește cel de-al 47-lea simpozion anual al pieței aurului (22-24 august) și vine cu doar câteva săptămâni înaintea primei reduceri de dobândă așteptată de la Fed (18 septembrie). Reuniunea FOMC din 31 iulie (un eveniment important la care participă toți traderii) a părut să încurajeze că un ciclu de tăiere de dobândă, care va începe în septembrie. Încrederea poate fi derivată și din faptul că Fed-ului foarte rar îi place să surprindă, în afara unui șoc exogen.

Cu toate acestea, există întotdeauna riscul ca datele să nu corespundă. În ultimele câteva săptămâni, s-a înregistrat o scădere a datelor – alături de volatilitatea uriașă a acțiunilor – cu vânzări bune cu amănuntul, date puternice privind PIB-ul și inflația PCE, precum și PMI (de la S&P) ferm pe teritoriul de expansiune. Dar aceasta a fost urmată de date mult mai slabe de la ISM, precum și de state de plată non-agricole mai blânde, lăsând o măsură de incertitudine pe masă.

Pentru aur, simpozionul a fost urmat – în medie în ultimul deceniu – de o putere inițială, apoi de o slăbire câteva săptămâni mai târziu, deoarece randamentele obligațiunilor au avut tendința de a crește.

Aceste tendințe pot, totuși, să reflecte și o mică declinare față de luna precedentă

De la pivotul Fed de la sfârșitul lunii decembrie 2023, strada și mass-media mai largă au continuat să ceară reduceri de dobândă, reflectând probabil, pe de o parte, dorința de a menține partea de risc și, pe de altă parte, îngrijorarea că Fed este din nou în spatele curbei de descreștere.

Prețurile actuale lasă puțin loc pentru dezamăgire. În urma anunțării datelor slabe din august, două reduceri sunt acum evaluate cu aproape 100% certitudine, potrivit CME.

Poziționările speculative în contractele futures pe 2 și 10 ani ale trezoreriei sunt la maxime multianuale. Acțiunile au produs o expansiune stelară a evaluărilor până în acest an și nu știm dacă retragerea actuală va fi semnificativă. Poziționarea lungă netă de aur nu este extremă, dar este destul de ridicată, arată analiștii WGC.

Se pare că, din punct de vedere istoric, Fed a fost reticent în a îndeplini așteptările înainte de alegeri, poate într-o încercare de a evita acuzațiile de interferență politică.

Prin urmare, este necesară o mică măsură de prudență. Dacă discursurile de la Jackson Hole sugerează că așteptările sunt prea armonioase; acțiunile, obligațiunile și aurul sunt expuse riscului unei scăderi.

Evenimentele se schimbă privind alegerile din SUA

De când președintele Biden s-a retras pentru ca Kamala Harris să poarte torța în calitate de candidat democrat, sondajele s-au înăsprit dramatic și unele previziuni favorizează acum o victorie a democraților.

Reacția tipică a aurului la alegeri este detaliată în nota noastră recentă. Dar cum ar putea fi diferit de data aceasta când ne îndreptăm către Congresul Național Democrat din 19 august?

Distincția dintre politici nu este atât de clară precum a fost istoric. Amploarea fiscală de care democrații sunt acuzați în mod normal este probabil similară în timpul unei administrații Trump. Pentru început, sub Trump, tarife semnificativ mai mari, preferința pentru un dolar american mai slab și anti-imigrație sunt câteva dintre politicile care prezintă riscuri pozitive pentru inflaţie şi scadere economică.

Părerea noastră este că aurul este probabil să beneficieze de pe urma incertitudinii mai mult decât orice înclinație politică, iar confirmarea tandemului de alergare va agita și mai mult potul. După alegeri, nivelul datoriei naționale și al deficitului vor continua probabil să preocupe investitorii și să mențină interesul pentru aur ridicat.

Acțiunile au fost sub presiune recent

Câștigurile din trimestrul al doilea pentru Nvidia, ,,iubita” AI și performanța a piețelor de acțiuni din SUA, vor fi publicate la sfârșitul lunii august și vor limita unele rezultate slabe de la alți lideri din sector, alături de vânzările de pe bursă.

Pentru prima dată după ceva timp, piața pare nervoasă

În ciuda unui T1 care depășește așteptările, două evenimente au atenuat euforia: o vânzare mare de acțiuni de către CEO-ul Jen-Hsun Huang, în iunie și iulie, și îndrumări prost primite de la Tesla, Google, Amazon și Intel.

În timp ce septembrie este de obicei perioada sezonier slabă pentru acțiunile din SUA, august tinde să fie neregulat, cu volume mai scăzute, pe măsură ce comercianții se îndreaptă în vacanță.

Până în acest an, luna august pare să fie cea mai importantă slăbiciune înainte de septembrie. Corelația negativă puternică a aurului în timpul vânzărilor de acțiuni ar trebui să susțină interesul investitorilor, iar capacitatea lor de a răspunde probabil va rămâne, având în vedere că poziționarea nu este pe perioadă lungă.

Puterea sezonieră a aurului din august ar putea fi influențată de unele evenimente specifice din această lună, inclusiv evoluția viitoarelor alegeri din SUA, Simpozionul Jackson Hole și apelul Nvidia pentru câștiguri, chiar dacă actuala pierdere a acțiunilor se desfășoară în favoarea aurului. Considerăm că aceste evenimente vor menține incertitudinea ridicată, mai degrabă decât să ofere o rezoluție definitivă. Piața aurului ar putea primi, de asemenea, un anumit sprijin din partea cumpărărilor din India, în urma reducerii recente a taxelor de import, arată WGC.

Începutul reducerilor de dobândă de Fed se bazează în mare parte pe normalizarea datelor economice. În timp ce raportul privind ocuparea forței de muncă și datele ISM au surprins negativ, alte date au venit destul de fierbinți.

Este suficient să spunem că tipul de aterizare economică la care ne putem aștepta rămâne neclar, deoarece astfel de piețe care stabilesc prețul cu o certitudine de aproape 100%, cu riscurile aferente pentru active de risc dar și pentru obligațiunile pe aur.

Povestea alegerilor din SUA va continua să atragă un enorm interes mediatic

În timp ce democrații par să fi schimbat valul, există mult timp înainte ca votul și evenimentele să se transforme. Distincțiile de politică sunt mai puțin clare între partide decât au fost în trecut, dar datoria și deficitul național vor continua să îi îngrijoreze pe investitori.

În cele din urmă, volatilitatea pieței de acțiuni experimentată la începutul lunii august, în urma vânzării tehnologice din iulie, poate persista până când raportează Nvidia la sfârșitul lunii.

Acesta limitează un trimestru prost primit pentru sectorul responsabil pentru cea mai mare parte a câștigurilor de acțiuni din SUA în acest an.

Pentru început, volumele tind să fie mai mici în august, ceea ce ar putea exacerba mișcările pieței. Pentru aur, incertitudinea crescută și riscul de eveniment ar putea menține interesul investitorilor ridicat.

ETF-urile globale de aur au cunoscut cea mai puternică lună din aprilie 2022, atrăgând 3,7 miliarde dolari în iulie, al treilea flux lunar consecutiv; toate regiunile au înregistrat intrări cu fonduri occidentale în frunte.

Fluxurile recente și creșterea prețului aurului au împins totalul AUM al ETF-urilor din aur la nivel mondial la 246 de miliarde de dolari, un vârf la sfârșitul lunii. Deținerile colective au revenit la 3.154 t, cel mai mare din ianuarie

Volumul de tranzacționare a crescut general în iulie, instrumentele derivate tranzacționate la bursă conducând redresarea, în timp ce perspectivele tot mai mari de reduceri ale ratelor de la principalele bănci centrale au determinat creșterea lungurilor nete pe aur COMEX la un maxim de mai mulți ani la sfârșitul lunii.

Până acum, aurul a făcut o treabă bună în protejarea portofoliilor.