Sf. Pantelimon: O doctoriță arestată manipula doza de noradrenalină a pacienților înainte de vizitele familiilor – procurori.

Publicat: 09 aug. 2024, 06:07, de Andrei Ceausescu, în ACTUALITATE , ? cititori
Sf. Pantelimon: O doctoriță arestată manipula doza de noradrenalină a pacienților înainte de vizitele familiilor - procurori.

Una dintre doctorițele de la Spitalul Sf. Pantelimon, care a fost arestată pentru omor calificat și tentativă de omor calificat cu premeditare, se întorcea în sălile de spital și manipula dozele de medicamente ale pacienților în mod deliberat.

Conform mărturiei unei asistente dată procurorilor din referatul Parchetului Tribunalului București, doctorița M.M. acționa astfel: „revenea în saloanele pacienților și creștea dozele înainte de vizitele făcute de membrii de familie, iar după vizite le reducea din nou”.

Potrivit procurorilor, în documentul de propunere de arestare se menționează că doctorița M.M. a început să pună în aplicare un plan de „eficientizare” a activității Secției de ATI prin reducerea dozei de noradrenalină pentru pacienții critici internați în perioada octombrie – noiembrie 2023. Aceasta decidea discreționar că unii pacienți nu mai aveau șanse de supraviețuire și le diminua doza de noradrenalină esențială pentru supraviețuire.

O altă asistentă a declarat procurorilor că doctorița M.M. a redus drastic doza de noradrenalină la mulți pacienți, cu scopul de a provoca un stop cardio-respirator. Deși nu au fost identificate până în prezent alte cazuri concrete în care decesul pacienților să fie cauzat de reducerea dozei de noradrenalină, procurorii consideră că această practică era constantă în cazul medicului M.M.

Procurorii au subliniat că acțiunile doctoriței M.M. erau motivate de „eficientizarea” secției de ATI și că aceasta revenea în sălile pacienților pentru a ajusta dozele de medicamente în funcție de prezența membrilor de familie, în încercarea de a ascunde scăderea inițială a dozelor de noradrenalină. Ulterior, doctorița verifică periodic starea pacientului pentru a vedea dacă acesta a decedat.