Ucrainenii au trimis un val de drone în Lipeţk, rușii au declarat stare de urgență

Publicat: 09 aug. 2024, 08:12, de Andrei Ceausescu, în Internațional , ? cititori
Ucrainenii au trimis un val de drone în Lipeţk, rușii au declarat stare de urgență

Autoritățile ruse au raportat vineri dimineața un atac ucrainean extins cu drone asupra regiunii Lipețk din sud-vestul Rusiei, la aproximativ 200 de kilometri de granița cu Ucraina.

„Apărarea aeriană funcționează împotriva lor”, a declarat guvernatorul regiunii Lipețk, Igor Artamonov, pe pagina sa de Telegram, conform agenției ruse de stat TASS, conform Agerpres.

Artamonov a menționat că a avut loc o „detonare de obiecte explozive periculoase” departe de structurile civile, cu echipe de salvare la locul incidentului. Cu toate acestea, o infrastructură electrică a fost afectată în urma prăbușirii unei drone, ceea ce a dus la întreruperi în alimentarea cu energie electrică. Guvernatorul a declarat stare de urgență în Lipețk și a dispus evacuarea a patru sate din apropiere „pentru a asigura siguranța locuitorilor”, afectând 416 gospodării. De asemenea, a îndemnat locuitorii din Lipețk să rămână în case până la ridicarea stării de alertă.

Un alt atac cu drone ucrainene a fost semnalat în regiunea Belgorod, în apropierea frontierei cu Ucraina. Potrivit guvernatorului regiunii, Viaceslav Gladkov, apărarea aeriană rusă a interceptat 29 de drone, provocând pagube materiale, fără a exista răniți. La Sevastopol, în peninsula Crimeea anexată de Rusia în 2014, guvernatorul Mihail Razvojaev a raportat atacuri aeriene și maritime cu drone.

Kyiv Independent, un portal de știri ucrainean, citând canalele de Telegram pro-ruse, a relatat explozii puternice și incendii în orașul rusesc Râlsk din regiunea Kursk în timpul nopții. Cauza acestor explozii era încă neclară, iar informațiile furnizate de autoritățile ruse nu au putut fi confirmate independent.

În mod inițial, nu a existat nicio confirmare oficială a atacurilor din partea Ucrainei.

Regiunea Kursk din Rusia, la granița cu Ucraina, a fost ținta unei incursiuni majore a armatei Kievului începând de marți. Peste o mie de soldați ucraineni și zeci de vehicule blindate sunt implicate în acest atac surpriză, conform Statului Major rus, care depune eforturi pentru a-i respinge. Ucraina încearcă să respingă o invazie rusă la scară largă din februarie 2022.