Vasile Blaga și Marilen Pirtea, posibilii candidați locomotivă pentru PNL Timiș

Publicat: 09 aug. 2024, 08:31, de Andrei Ceausescu, în POLITICĂ , ? cititori
Vasile Blaga și Marilen Pirtea, posibilii candidați locomotivă pentru PNL Timiș

Discuțiile privind listele PNL Timiș pentru alegerile parlamentare nu au început încă, dar unele detalii au fost deja stabilite. Astfel, Vasile Blaga va ocupa prima poziție pe buletinul de vot pentru Senat, în timp ce Marilen Pirtea va fi primul pe lista pentru Camera Deputaților.

Locurile II și III la Camera Deputaților vor fi ocupate de un candidat reprezentând primarii din județ și, respectiv, de un alt candidat reprezentând municipiul Timișoara, scrie De Banat.

În prezent, în cadrul PNL Timiș domnește o liniște care, totuși, prevestește o perioadă agitată în curând. După eșecul răsunător în alegerile locale, unde liberalii au pierdut aproape tot ce câștigaseră în 2020, se apropie momentul începerii luptei pentru stabilirea listelor pentru parlamentare. În cadrul filialei se formează diverse grupuri și facțiuni. PNL Timiș își propune să obțină cel puțin un mandat de senator și trei de deputat, însă obiectivul pare dificil de atins având în vedere situația din filială. Cu toate acestea, optimismul membrilor PNL Timiș este neștirbit, chiar dacă rezultatele dezastruoase de la alegerile locale au fost considerate un succes de către liderii filialei.

Deși nu s-a făcut o confirmare oficială, practic toată lumea din filială știe cine sunt persoanele desemnate să ocupe primele poziții pe listele pentru Senat și, respectiv, Camera Deputaților. Acestea sunt președintele interimar al PNL Timiș, Vasile Blaga, și deputatul Marilen Pirtea, care, împreună cu Alin Popoviciu, conduc de facto filiala încă de la sosirea lui Blaga în Timișoara.

Deoarece obținerea locului II la Senat este puțin probabilă, lupta se concentrează acum pe cele două locuri disponibile la Camera Deputaților. Unul dintre aceste locuri este rezervat primarilor din județ, care își vor alege candidatul, care nu neapărat trebuie să fie primar. Cel de-al doilea loc este destinat municipiului Timișoara, însă nu este garantat că acesta va fi ocupat de un reprezentant al conducerii organizației municipale. Nu s-a hotărât încă dacă poziția II sau III va reveni primarilor sau Timișoarei.

În ceea ce privește locul destinat edililor, principalul favorit în acest moment este primarul orașului Buziaș, Sorin Munteanu. Alți primari care ar putea intra în competiție sunt cei din Gătaia (Raul Cozarov) și Jimbolia (Darius Postelnicu).

Lupta cea mai aprigă se dă pentru locul destinat Timișoarei. Fostul primar Nicolae Robu a încercat să obțină un loc eligibil în trecut, însă majoritatea grupărilor din filială nu-l susțin. De asemenea, Cristian Bușoi, actualul președinte interimar al PNL Timișoara, dorește foarte mult să obțină acest loc, după ce a pierdut șansa de a candida pentru Bruxelles. Bușoi încearcă să oprească competiția internă, sperând să primească un „wild card” din partea conducerii centrale a partidului.

Ionuț Gaiță, asociat cu Robu și strategul campaniei electorale pentru primăria Timișoarei, intră și el în luptă. Gaiță nu vrea să piardă din nou șansa de a ajunge în Parlament, după ce acum patru ani a fost aproape de a obține un loc de senator, pierzând la limită în urma redistribuirilor. În competiție intră și viceprimarul Cosmin Tabără. Cu toate acestea, membrii PNL cred cu naivitate că Tabără ar putea rămâne în funcția de viceprimar în urma unor negocieri cu PSD.