Un broker cu autorizația retrasă, pe lista furnizorilor BNR

Publicat: 09 aug. 2024, 09:02, de Andrei Ceausescu, în ECONOMIE , ? cititori
Un broker cu autorizația retrasă, pe lista furnizorilor BNR

Banca Națională a României va achita suma de 607.928,30 lei pentru asigurarea obligatorie și facultativă a imobilelor sale din întreaga țară, inclusiv a echipamentelor destinate procesării bancnotelor, împotriva unui spectru larg de riscuri, precum incendiu, trăsnet, explozie, cutremur sau vandalizare.

Pentru sediul central și cel administrativ din București, suma asigurată prin polița facultativă va depăși 220 de milioane de lei în cazul producerii unor dezastre sau evenimente asigurate, conform informațiilor prezentate de Profit.ro.

Bugetul alocat pentru această procedură a fost estimat la 1,425 milioane de lei, conform anunțului de participare disponibil AICI. Contractele de asigurare au fost încheiate cu Asirom VIG și asocierea formată din Asito Kapital (lider), Eurolife FFH Asigurări Generale și Fast Brokers. Ofertele au fost evaluate la sfârșitul lunii decembrie 2023.

În luna mai a acestui an, Profit.ro a raportat că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras autorizația de funcționare a FAST Brokers, în contextul arestării preventive a directorului companiei și a identificării a opt nereguli în activitatea acesteia, precum și a problemelor procedurale legate de înlocuirea CEO-ului arestat. Aceste aspecte puteau conduce la o suspendare temporară a activității, dar ASF, având în vedere istoricul firmei, a decis să retragă direct autorizația. Polițele de asigurare au o durată de valabilitate de 12 luni.

Potrivit statutului său, BNR are responsabilitatea de a elabora, implementa și gestiona politica monetară și cursul de schimb, de a autoriza, reglementa și supraveghea prudențial instituțiile de credit, de a promova și monitoriza buna funcționare a sistemelor de plată pentru a asigura stabilitatea financiară, precum și de a gestiona rezervele internaționale ale României. De asemenea, instituția sprijină politica economică generală a statului, fără a compromite obiectivul său fundamental de a asigura și menține stabilitatea prețurilor.