Scandalul de la spitalul Sf. Pantelimon: Ce a făcut doctorița poreclită „doamna cu coasa”

Publicat: 09 aug. 2024, 10:18, de Andrei Ceausescu, în ACTUALITATE , ? cititori
Scandalul de la spitalul Sf. Pantelimon: Ce a făcut doctorița poreclită „doamna cu coasa”

În luna mai 2024, după ce Parchetul a fost sesizat cu privire la decesul unor pacienți în urma reducerii intenționate a dozei de noradrenalină, Secția ATI a Spitalului Sf. Pantelimon a înregistrat cel mai mic număr de decese – 46 – din ultimul an și jumătate, conform procurorilor Parchetului Tribunalului București în referatul pentru arestarea preventivă a celor două doctorițe, pentru infracțiunile de omor calificat și tentativă de omor calificat cu premeditare.

Conform procurorilor, una dintre expresiile folosite de unul dintre medici, M.M., pentru a indica reducerea dozelor, a fost „E de lăsat”. Acest lucru este menționat în documentul în care Parchetul Tribunalului București a propus arestarea celor doi medici.

Procurorii descriu cum doctorița M.M., cunoscută în Secția ATI ca „doamna cu coasa”, a început să reducă doza de noradrenalină în perioada octombrie-noiembrie 2023, considerând că unii pacienți nu mai aveau șanse de supraviețuire, acțiune pe care o făcea discreționar și inuman.

Unul dintre asistenții medicali a declarat că, atunci când era de gardă cu M.M., știa că cel puțin un pacient va deceda pentru a face loc altuia. Totuși, după sesizarea problemelor către autorități, comportamentul doctoriței s-a schimbat semnificativ, conform declarațiilor asistentului.

„Când martorul (unul dintre asistenții medicali citați în referat – n.r.) știa că va fi pe tură de gardă cu inculpata M.M, știa că va exista cel puțin un caz de genul acesta și intra în tură cu un nivel ridicat de stres. Asistenții verificau dacă numărul pacienților din sistemul informatic alocați secției ATI depășea numărul de 25 (numărul maxim de paturi pe secția ATI), iar dacă inculpata M.M. era de gardă, martorul știa că cel puțin un pacient va deceda pentru a face loc unuia de pe celelalte secții”, arată procurorii.

În urma modificărilor de conduită, numărul deceselor în secția respectivă a scăzut semnificativ, însă au crescut pe alte secții. Aceste informații sunt susținute de datele statistice referitoare la decese trimise de Spitalul Sfântul Pantelimon.

Parchetul a fost informat de directoarea de îngrijiri a spitalului cu privire la decesele din Secția de ATI care au avut loc în aprilie 2024, cauzate de scăderea intenționată a dozei de noradrenalină sau de înlocuirea acesteia cu ser fiziologic. Anchetele desfășurate de mai multe entități au ajuns la concluzia că nu au existat nereguli în acest caz.