Prezervative și lubrifianți cu substanțe chimice periculoase

Publicat: 11 aug. 2024, 07:01, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Prezervative și lubrifianți cu substanțe chimice periculoase
prezervative lubrifianți infertilitate substanțe toxice

Mai multe mărci de prezervative și lubrifianți conțin niveluri alarmante de PFAS, substanțe chimice toxice, cu grave consecințe asupra sănătății ambilor parteneri, conform unei noi cercetări.

Testele efectuate de blogul de promovare a consumatorilor Mamavation au loc chiar atunci când cercetătorii au descoperit că pielea omului absoarbe substanțele chimice la niveluri mult ma mari decât se credea, transmite The Guardian.

În zona organelor genitale pielea este subțire și există multe vase de sânge, ceea ce le expune efectelor PFAS, avertizează Linda Birnbaum, consilier științific pentru Mamavation.

Vaginul și penisul sunt zone extrem de vascularizate, iar expunerea dermei din aceste zone este adesea mai mare comparativ cu cea din alte zone ale corpului, explică Linda Birnbaum.

PFAS reprezintă o clasă în care sunt incluse aproximativ 15.000 de substanțe chimice, folosite adesea pentru a face produsele rezistente la apă, pete și căldură. Ele sunt numite ”substanțe chimice veșnice”, deoarece nu se descompun în mod natural și sunt asociate cu multe probleme de sănătate:  cancer, boli hepatice, de tiroidă, malformații congenitale, boli renale, scăderea imunității și alte probleme grave de sănătate.

De asemenea, PFAS sunt substanțe toxice care afectează reproducerea, sunt pertrubatori endocrini ce influențează greutatea scăzută la naștere, provoacă scăderea numărului spermatozoizilor, hipertensiune arterială indusă de sarcină, infertilitate și scăderea duratei de alăptare.

Aceste substanțe  chimice sunt folosite în prezervative pentru ajuta latexul să reziste la umezeală și lichide.

Teresa Heinz, cercetător la Green Science Policy Insitute, a precizat că ”este sigur că tractul reproducător feminin va fi conaminat de unele substanțe chimice din prezervative”.

Testarea, efectuată de un laborator certificat de Agenția pentru Protecția Medicului și comandat de Mamavation, a verificat prezența fluorului, un maker al PFAS, în 29 de produse pentru sănătatea reproducerii. „Deoarece prezervativele reprezintă o expunere la cele mai sensibile zone ale corpului uman atât pentru bărbați, cât și pentru femei, aș recomanda cu tărie industriei să identifice și să elimine imediat aceste substanțe chimice”, a scris Birnbaum.