Guvernul Ciolacu alocă 446 de milioane de euro pentru tinerii antreprenori prin StartUp Nation 2024: măsura nouă care susține major firmele românești
Una dintre cele mai cunoscute scheme de ajutor de stat pentru mediul de afaceri din România, StartUp Nation, ajunge anul acesta la a 4-a ediție. Pe baza succesului înregistrat în edițiile precedent, Executivul condus de premierul Marcel Ciolacu a decis alocarea unei sume record în acest an, prin Ministerul Economiei Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), de peste 446 milioane de euro.
StartUp Nation are ca obiectiv principal îmbunătățirea accesului la locuri de muncă și promovarea activităților independente pentru tineret, persoane inactive, șomeri de lungă durată și grupuri defavorizate de pe piața muncii.
Guvernul își dorește prin această schemă de ajutor de stat activarea potențialului antreprenorial al tinerilor din România. Astfel, programul se va desfășura pe 2 piloni, unul pentru tinerii între 18-30 ani, iar altul pentru cei între 30-35 ani. 446,18 milioane de euro alocă Guvernul, prin MEAT, pentru ediția din acest an. Apelul pentru cei 2 piloni urmează să se deschidă în curând.
Finanțări nerambursabile de până la 60.000 de euro fiecare, pentru aproximativ 9.000 de tineri
Programul se desfășoară pe 2 piloni. Primul este dedicat tinerilor care nu au împlinit încă 30 de ani și va presupune selectarea unui număr de aproximativ 5.250 de planuri de viitoare afaceri, iar minimum 10% din persoanele fizice din acest pilon trebuie să aparțină minorității rome. Al doilea pilon țintește 3.864 de tineri de 30-35 de ani, categorii de persoane cu dizabilități, defavorizați, din mediul rural, angajați sau șomeri.
Fiecare dintre aceștia vor putea primi până la 60.000 de euro finanțare nerambursabilă, cu condiția unei cofinanțări de 10%. Programul se va derula exclusiv online, pe platforma granturi.imm.gov.ro.
Procesul se va desfășura în trei etape. Etapa I pentru înscrierea viitorilor antreprenori la cursuri obligatorii, care reprezintă 40 de ore de formare antreprenorială. Etapa a II-a este dedicată înscrierilor planurilor de afaceri și tot procesul până la semnarea contractelor de subvenție, dar și plățile aferente funcționării IMM-urilor. Iar etapa a III-a va include monitorizarea sustenabilității IMM-urilor sprijinite, pe durata asumată în cererea de finanțare.
Guvernul PSD, campion în 2024 la programe cu finanțări nerambursabile pentru românii cu IMM-uri
Pe lângă StartUp Nation, Guvernul condus de Marcel Ciolacu a mai lansat alte 9 programe pentru IMM-uri în România, doar în 2024, cu finanțări guvernamentale sau fonduri europene.
- Programul Femeia Antreprenor2024 – 200.000.000 lei pentru stimularea antreprenoriatul feminin, prin alocări de pana la 200.000 euro de beneficiar.
2. Programul Comerț-Servicii 2024 – 50.000.000 lei, program care își dorește stimularea comerțului online. Acesta va cuprinde cheltuieli eligibile obligatorii precum vouchere de digitalizare.
3. Microindustrializare 2024 – 50.000.000 lei. Programul de microindustrializare își propune să sprijine investițiile în sectoarele economice prioritare și să faciliteze creșterea volumului de activitate și a competitivității IMM-urilor. De asemenea, inițiativa mai are drept obiectiv susținerea producției interne și promovarea conceptului „Fabricat în România”.
4. Creșterea competitivității produselor industriale – 27.550.000 lei. Programul își dorește să crească competitivitatea produselor realizate de către operatorii economici cu activitate principală în industria prelucrătoare.
5. Incubatoare de afaceri – 5.000.000. Schema va sprijini înființarea incubatoarelor de afaceri pentru studenți în universități, în colaborare cu partenerii locali, autorități publice si companii care activează pe piața locală.
6. Ajutoare pentru firmele de turism din stațiuni balneare – 15.000.000 lei. Programul va sprijini investiții in infrastructura turistică, balneară, culturală, sportivă și de agreement. Acesta acoperă și cheltuieli cu formarea profesională a personalului angajat în HORECA.
- Granturi pentru firmele din industria prelucrătoare 1.015.000.000 lei. Schema de ajutor de stat are ca obiectiv acordarea de granturi pentru investiții destinate industriei prelucrătoare, mai exact pentru realizarea de investiții inițiale sau pentru o investiție inițială în favoarea unei activități economice.
8. Ajutoare pentru economia circulară în firme – 33.430.000 lei. Programul va acorda întreprinderilor selectate ajutoare de maximum 200.000 EUR fiecare, în vederea stimulării realizării unor investiții și a unor categorii de activități cu finanțare de la bugetul de stat, în scopul tranziției către economia circulară.
9. Programul Construct Plus 2024 – doar credite de angajament – 745.000.000 lei. Prin acest program, producătorii de materiale de construcții vor putea accesa un ajutor de stat regional nerambursabil de maximum 50 de milioane de euro fiecare, pentru a face investiții într-o nouă fabrică de producție, în România.