Care sunt beneficiile perelor?

Publicat: 10 aug. 2024, 06:14, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Care sunt beneficiile perelor?

Pe lângă arome și gust plăcut, perele sunt hrănitoare și, totodată, oferă o multitudine de beneficii pentru sănătate:

  • Stimulează tranziul intestinal, prevenind constipația,
  • Sunt o sursă de calciu, susținând creșterea și sănătatea oaselor,
  • Sunt bogate în vitamina C, fiind un remediu contra oboselii și un stimulent puternic al sistemului imunitar.

Perele sunt ”pline ” de fibre: 2,47 grame de fibre/100 de grame, fiind recomandate pentru reglarea tranzitului intestinal. Fibrele sunt concentrate în coaja acestor fructe suculente. Totuși, persoanele care au stomacul sensibil nu trebuie să exagereze, deoarece consumul excesiv de pere poate provoca disconfort digestiv.

Hidratare

Perele, ca și pepenele verde și galben, se remarcă prin conținutul de apă: 85% din compoziția lor. Astfel, perele zemoase sunt indicate pentru hidratare, contribuind la menținerea echilibrului hidric al organismului.

Pe lângă apă, perele reprezintă un veritabil depozit de minerale și oligoelemente, care se găsesc în miezul delicat și gustos al acestor fructe.

Bune pentru dietă

Bogate în fibre și apă, cu conținut caloric moderat, perele sunt ideale pentru persoanele interesate să slăbească sau sa-și mențină greutatea. Perele sunt indicate ca supliment între mesele principale sau pentru satisfacerea poftei de ceva dulce, oferind senzația de sațietate,  cu aport caloric scăzut.

Bune pentru oase și inimă

Cu cele 11 mg de calciu la 100 g, para este un aliat valoros pentru întărirea oaselor. Acest mineral susține creșterea oaselor la tineri și ajută la menținerea sănătății oaselor adulților. Borul, prezent și în acest fruct, susține această acțiune asupra sistemului osos, facilitând absorbția și reținerea calciului în oase.

În plus, datorită proprietăților antioxidante, para ajută la reducerea riscului de boli cardiovasculare. Un studiu, publicat pe site-ul Science Daily în 2011, constata că persoanele care consumă frecvent aceste fructe aveau un risc cu 52% mai mic de accident vascular cerebral.

Bune pentru frumusețe

Pielea strălucitoare și  corpul tonifiat pot fi atribuite în mare parte vitaminei C, care este esențială pentru producția de colagen. Iar perele se remarcă prin conținutul mare de vitamina C. De asemenea, perele conțin vitamina B9 și polifenoli. Acești antioxidanți puternici luptă împotriva radicalilor liberi cauzați de poluare și stres, responsabili de îmbătrânirea celulară. În ceea ce privește vitamina B9, aceasta stimulează reînnoirea celulară.

În preparate rafinate

Pentru a ne bucura de gustul inconfundabil, trebuie să alegem perele parfumate, grele, cu piele netedă, fără pete. Pentru a preveni colorarea bucăților tăiate, stropiți-le ușor cu suc de lămâie.

Para se pretează la multiple delicii: se savurează crudă, se adaugă în unele salate sau devine o garnitură minunată la cărnea albă ori de rață, când este pregătită la cuptor.

Să nu uităm tarta cu pere sau alte preparate de patiserie puse în valoare de un sirop dulce, în înghețată de vanilie, ciocolată topită și fulgi de migdale.

Para este folosită și pentru o dulceață rafinată, în care adăugăm și nuci. Sau într-un compot gustos amestecat cu mere. Și la fel cum merele sunt folosite pentru cidru, și perele pot fi sursa unei băuturi delicioase.

Precauții

Persoanele care se confruntă cu sindromul colonului iritabil trebuie să consume cu moderație aceste fructe. Deși este plin de beneficii, acest fruct  conține sorbitol și fructoză, care pot provoca balonare și diaree dacă sunt consumate în cantități mari. Prin urmare, este înțelept să vă limitați la una sau două pere pe zi.