Mugur Isărescu, îngrijorat de creșterea creditelor de consum, cu impact pe inflație
Creditele de consum au depăşit în ultimele luni depozitele populaţiei din băncile comerciale, iar ascensiunea acestor finanţări este îngrijorătoare pentru Banca Națională a României (BNR) din perspectiva inflaţiei, a declarat, vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
“Ritmul anual al consumului populaţiei şi-a continuat ascensiunea, pe fondul creşterii puterii de cumpărare şi a creditelor pentru consum. În ultimele luni creditele de consum au depăşit depozitele populaţiei. Dar, nu înseamnă că populaţia nu economiseşte în continuare”, a spus Isărescu, la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei.
Guvernatorul BNR și-a exprimat îngrijorarea legtată de ascensiunea creditelor de consum.
Întrebat despre cât de îngrijorătoare este această ascensiune a creditelor de consum, guvernatorul a “Bineînţeles că, din perspectiva inflaţiei, ne îngrojorează”, această creștere, a subliniat Isărescu.
În ceea ce privește eventuale măsuri ale BNR de descurajare a creditelor de consum în condiţiile în care veniturile au crescut şi cresc în continuare, mugur Isărescu a spus: “Nu va fi o treabă foarte uşoră”.
Mugur Isărescu a adus în discuţie posibilitatea ca BNR să înceapă să sterilizeze lichiditatea din piaţa interbancară, măsură care ar putea duce la creşterea ROBOR şi, în consecinţă, a dobânzilor la credite, ceea ce ar putea descuraja într-o oarecare măsură şi creditele de consum.
“Până acum am lăsat lichiditatea, pentru că nu am avut presiunii de acest fel”, a explicat acesta.
Piaţa interbancară a avut şi în anul 2024 un excedent de lichiditate mare, în ianuarie surplusul urcând la un record de peste 60 miliarde lei, medie zilnică, cel mai mare nivel de după 2012. Conform celor mai recente date ale BNR, excedentul de lichiditate a rămas mare şi în luna iulie, de 45,5 miliarde lei, medie zilnică.