Două minore din Brașov, obligate să se prostitueze. Banda de proxeneți a profitat de tinerele lipsite de suport familial și dependente de droguri

Publicat: 09 aug. 2024, 17:28, de Corina Oprea, în Justitie , ? cititori
Două minore din Brașov, obligate să se prostitueze. Banda de proxeneți a profitat de tinerele lipsite de suport familial și dependente de droguri
Două minore din Brașov, obligate să se prostitueze. Banda de proxeneți a profitat de tinerele lipsite de suport familial și dependente de droguri

O operațiune amplă desfășurată de polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Brașov, în colaborare cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Brașov, a dus la documentarea unei rețele criminale implicate în trafic de minori și proxenetism.

Minore forțate să fie prostituate

Patru persoane au fost identificate și cercetate în cadrul acestei investigații, iar detaliile oferite de autorități dezvăluie o realitate dură, în care victime vulnerabile au fost exploatate pentru profituri ilegale.

Potrivit probelor strânse de anchetatori, în septembrie 2023, una dintre persoanele implicate ar fi recrutat o adolescentă de 17 ani, profitând de starea de vulnerabilitate extremă în care se afla aceasta. Tânăra, aflată sub influența dependenței de droguri, a fost forțată să se prostitueze timp de opt luni, până în mai 2024. Exploatarea ei a fost realizată în mod repetat, cu scopul obținerii unor sume de bani care au ajuns în mâinile celor care o controlau.

De ce această prostituție ?
08:00, 12.09.2024 OPINII
De ce această prostituție ?

Ancheta a scos la iveală și alte cazuri similare, în care trei persoane au fost implicate în recrutarea, adăpostirea și transportul unei alte victime minore, de această dată o fată de 16 ani. În perioada aprilie – iulie 2024, aceasta a fost supusă unor acte de violență fizică și psihică, fiind forțată să se prostitueze pentru profitul exploatatorilor săi.

Și în acest caz, vulnerabilitatea victimei a fost un factor decisiv în manipularea și abuzul ei, deoarece tânăra nu avea suport familial și nici resurse minime pentru a-și asigura traiul.

În plus, una dintre persoanele cercetate a fost acuzată și de forțarea unei victime adulte să continue practicarea prostituției pe parcursul anului 2024. Sub presiunea constrângerii, victima a fost nevoită să își predea câștigurile infractorilor, care și-au însușit astfel veniturile obținute din activitatea infracțională.

În cadrul operațiunii, au fost efectuate șapte percheziții domiciliare, în urma cărora au fost descoperite și ridicate mai multe mijloace de probă care susțin acuzațiile aduse celor patru persoane. La data de 7 august 2024, DIICOT a dispus reținerea celor patru suspecți pentru o perioadă de 24 de ore, iar în ziua următoare, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Brașov a decis arestarea lor preventivă pentru 30 de zile.

Investigația a beneficiat de suportul specializat al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române, care a contribuit la colectarea probelor și la asigurarea desfășurării în siguranță a operațiunilor.

Este important de menționat că, pe parcursul întregului proces penal, cei acuzați beneficiază de toate drepturile și garanțiile prevăzute de lege, inclusiv de prezumția de nevinovăție, până la pronunțarea unei sentințe definitive.