Aberație. De ce plătesc românii factura la canalizare pentru apa cu care udă grădinile?
Printre cele mai aberante costuri plătite de români se află factura la canalizare pentru apa consumată la udarea grădinilor și „taxa pe apa de ploaie”, două biruri care au fost impuse în urmă cu cincisprezece ani de Asociaţia Regională a Serviciilor de Apă Canal.
Zilele caniculare din ultimele săptămâni au adus facturi mai mari la apă și canalizare pentru cei care locuiesc la casă și au folosit apa de la robinet și pentru a uda gazonul, florile sau legumele din grădină. Facturi care din toamnă până în primăvară sunt de ordinul câtorva zeci de lei, ajung la câteva sute de lei în fiecare lună.
Problema este că pe lângă facturarea consumului de apă indicat de apometru, în facturi apar și costurile canalizării pentru cantitatea de apă cu care a fost udată grădina și care s-a dus în pământ, nu în conducta de canalizare. Dacă pentru apa potabilă furnizată la robinet TVA-ul este de 9%, la facturarea canalizării se aplică TVA-ul de 19%. Practic, în facturi apare un cost nejustificat, pentru că operatorul de apă – canal nu prestează niciun serviciu în schimbul acestor bani.
Regula vizează numai consumatorii casnici. Consumatorii industriali sunt exceptați
Apă Canal SA Galați, ca și alți operatori de apă și canalizare calculează valoarea serviciilor de canalizare echivalând volumul de apă care ajunge în canalizare cu consumul de apă înregistrat la apometru.
„Cantitatea de apă uzată evacuată de utilizatorii casnici se va calcula ca 100% din apa consumată. Cantitatea de apă evacuată de celelalte categorii de consumatori se consideră a fi egală cu cantitatea de apă consumată”, se spune în instrucțiunile Apă Canal SA Galați.
Sunt exceptați de la regulă consumatorii industriali la care prin specificul producției o cantitate de apă rămâne înglobată în produsul finit. În aceste cazuri, cantitatea de apă uzată care ajunge în canalizare trebuie să fie măsurată la un debitmetru instalat la conducta de evacuare.
În ultimii ani, a apărut și posibilitatea ca și consumatorii să își reducă factura la canalizare pentru apa cu care udă grădinile, prin instalarea unui apometru la un robinet destinat udării gazonului și florilor din grădină, dar pentru asta trebuie realizat un proiect și întocmit un dosar care să fie aprobat de operator.
„De ce să plătesc canalizarea pentru apa care se duce în pământ”?
Mulți gălățeni consideră că facturarea în procent de 100% și la canalizare a consumului înregistrat la apometru e valabilă în cazul apartamentelor de bloc, dar nu e corectă în cazul celor care locuiesc la casă și din primăvară până în toamnă folosesc o mare cantitate din apă la udarea grădinilor.
„Pe factura din iulie am avut un consum de 18 mc, cantitatea fiind 100% trecută şi la canalizare. Eu am 200 mp de grădină şi folosesc apa şi la udat gazonul. Nu văd de ce a trebuit să plătesc canalizarea tot pentru 18 mc. În sezonul rece, când nu ud grădina, consumul meu lunar este de 5-6 mc.
E clar că în iulie am plătit canalizarea pentru aproximativ 12 mc de apă care au ajuns în pământ, nu în canalizarea orașului. Am plătit degeaba. La bloc, înţeleg, că acolo toată apa care trece prin apometru e folosită în apartament. Dar la casă? De ce să plătesc canalizarea pentru apa care se duce în pământ?“, ne-a declarat Eugen Munteanu.
Captivi în sistem, pe baza Legii 241
S-a ajuns la această situație după ce în 2010 Asociaţia Regională a Serviciilor de Apă Canal a decis considerarea în întregime a apei înregistrate de apometru ca fiind preluată de canalizare. Anterior, operatorii treceau în factura la canalizare doar 80% din consumul înregistrat la apometru.
Decizia are la bază prevederile Legii 241/2006, referitoare la serviciul de alimentare cu apă și de canalizare, care descurajează utilizarea apei potabile la udarea grădinilor sau alte treburi gospodărești.
La art 4, aliniatul (1), se spune că „apa potabilă distribuită prin sistemele de alimentare cu apă este destinată satisfacerii cu prioritate a nevoilor gospodărești ale populației, ale instituțiilor publice, ale operatorilor economici și, după caz, pentru combaterea și stingerea incendiilor, în lipsa apei industriale”.
La aliniatul aliniatul (6) legiuitorul vine cu o recomandare: „pentru stropirea spațiilor verzi sau spălarea autovehiculelor se va utiliza cu precădere apă industrială”.
Problema este că utilizatorii casnici nu au acces la o rețea de apă industrială, iar în aceste condiții sunt captivi în sistem și oricât de incorect li se pare, trebuie să plătească acești bani.
O regulă a ANRSC ne obligă la consumul de apă „cu rația”, prin încadrarea în „normele de consum pe persoană”
Operatorul Apă Canal SA Galați invocă în justificarea facturării canalizării pentru cantitatea de apă folosită la udarea grădinii și prevederile articolului nr 229, din Ordinul nr. 88/2007 al Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărie Comunală.
Potrivit acestor prevederi, „utilizatorul este obligat: b) să asigure folosirea eficientă şi raţională a apei preluate din reţeaua de alimentare cu apă, prin încadrarea în normele de consum pe persoană, unitatea de produs sau puncte de folosință, conform debitelor prevăzute în standardele în vigoare; c) să utilizeze apa numai pentru folosințele prevăzute în contractul de furnizare a serviciilor (…)”
Practic, prin impunerea încadrării în „normele de consum pe persoană, unitatea de produs sau puncte de folosință, conform debitelor prevăzute în standardele în vigoare”, aproape că ni se impune, la fel ca în anii 70 – 80, o raționalizare a consumului, numai că atunci era raționalizată mâncarea, iar acum e raționalizată apa.
Este justificat un apel la consumul responsabil de apă în situații critice, atunci când cantitățile de apă extrase din sursele de adâncime sunt mai reduse din cauza volumului redus de precipitații, dar regula ANRSC nu se referă la situații excepționale. Este o regulă cu caracter permanent. Nimeni nu trebuie să consume mai multă apă decât cantitatea „pe persoană” prevăzută în norme.
În 2023, Apă Canal SA Galați a avut un profit net de 23 milioane lei
Din banii plătiți de gălățeni pentru apa de la robinet se adună profiturile uriașe ale operatorului. La Galați este și o situație specială pentru că prin aplicarea tarifului cumulat al apei furnizate la robinet și a tarifului canalizării care au intrat în vigoare de la 1 iulie, prețul plătit de un gălățean pentru un metru cub de apă este de peste 17 lei.
Prin aplicarea acestor tarife, dar și prin facturarea canalizării pentru apa cu care este udat gazonul, dar și facturarea canalizării pentru apa provenită din ploi și zăpezi, operatorul de apă – canal are profituri uriașe.
Potrivit documentelor financiare, societatea a încheiat anul 2023 cu un profit net de 23.682.959 lei, iar în 2022, Apă Canal SA a avut un profit de 6.989.026 lei.
Societatea a încheiat și anul 2020 cu un profit de 9.255.360 lei. În 2017 a realizat un profit de 11,29 milioane de lei, iar în 2016 a avut un profit de 19 milioane lei, la o cifră de afaceri de 97 milioane lei și 1.008 angajați. În 2015, a avut un profit de 12,7 milioane lei.