Kursk: Cum l-a învins ucraineanul Sîrski pe rusul Gherasimov

Publicat: 10 aug. 2024, 12:19, de Andrei Ceausescu, în Internațional , ? cititori
Kursk: Cum l-a învins ucraineanul Sîrski pe rusul Gherasimov

Evenimentele din regiunea Kursk sunt în concordanță cu stilul comandantului suprem al Forțelor Armate Ucrainene, Oleksandr Sîrski, susține fostul purtător de cuvânt al Statului Major General, Vladislav Selezniov.

Într-un comentariu acordat pentru Liga.net, Selezniov și-a exprimat convingerea că străpungerea frontierei de stat a Rusiei și depășirea fortificațiilor costisitoare au fost realizate de Forțele Armate ucrainene, chiar dacă acestea nu au comentat public despre aceste acțiuni și nu au confirmat implicarea.

„Sîrski este arhitectul celei mai reușite campanii de contraofensivă a Ucrainei din 2022”, a explicat Selezniov, adăugând că și evenimentele din regiunea Kursk sunt rezultatul planurilor sale.

De la începutul operațiunii în regiunea Kursk, pe 6 august dimineața, Rusia a pierdut controlul asupra a cel puțin 350 de kilometri pătrați din teritoriul său. Conform The Economist, zeci de soldați ruși au fost uciși sau capturați, iar Rusia a pierdut controlul asupra singurului punct de pompare a gazului al Gazprom către Europa.

Începând cu 8 august, trupele ucrainene au avansat spre Suji, situat la 10 km de graniță. Raportările indică faptul că unități ucrainene mai mici s-au dispersat și au avansat adânc în interiorul Federației Ruse.

Ucraina a desfășurat unități din cel puțin patru brigăzi de elită, sugerând că forța de atac este probabil de peste 1.000 de oameni. Ucraina a folosit drumul principal spre sud-est spre Belgorod și dispune de importante capacități de apărare aeriană în zonă. Având în vedere succesul inițial, Ucraina ar putea atrage și mai multe forțe, notează publicația.

O sursă din serviciile de informații occidentale afirmă că Moscova utilizează acum soldați din unități de elită pentru a opri avansul ucrainean, în timp ce Ucraina avansează acolo unde are avantaje strategice.

Suja este situată pe una dintre cele mai importante linii feroviare din regiune, calea ferată Belgorod-Lgov. Belgorod, un oraș rus aflat la doar 40 de kilometri de granița cu Ucraina, găzduiește un centru logistic care aprovizionează trupele ruse care atacă nord-vestul Ucrainei. Deși nu este un punct de cotitură major în acest război prelungit, are o valoare strategică evidentă pentru Kiev.

Această mișcare are o semnificație atât practică, cât și psihologică pentru președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Războaiele sunt câștigate și pierdute nu doar pe teren, ci și în minte, influențând moralul soldaților și al civililor care îi susțin.

În ultimele săptămâni, Kievul a suferit pierderi semnificative, iar Rusia a câștigat teren în estul Donețkului. Black Bird Group – un grup de cercetare militară cu sursă deschisă din Finlanda – a raportat că, de la începutul lunii mai, Rusia a cucerit aproape dublul teritoriului pe care Ucraina l-a eliberat în ofensiva sa de vară de anul trecut.

Între iunie și septembrie 2023, forțele ucrainene au recucerit 321 de kilometri pătrați, adică aproximativ 24 de kilometri pătrați pe săptămână, în timp ce între 3 mai și 2 august anul acesta, forțele ruse au cucerit 592 de kilometri pătrați, cu o rată de aproximativ 45 de kilometri pătrați pe săptămână.

A fost un an de dezamăgiri pentru ucraineni, cu eșecuri militare, lipsuri de personal și livrări întârziate de arme americane, precum și declarații triumfaliste ale Rusiei privind victoria iminentă.

Ofensiva în regiunea Kursk a armatei ucrainene face parte dintr-o strategie de a deturna atenția forțelor ruse de la câștigurile lor în estul Ucrainei, conform Financial Times (FT).

În ultimele zile, trupele ruse au realizat progrese semnificative în apropiere de Torețk, în regiunea Donețk, amenințând o rută cheie de aprovizionare pentru forțele ucrainene. Surse citate de Ukrainska Pravda confirmă că forțele ruse, folosind artilerie și drone, încearcă să încercuiască orașul.

Dacă Torețk cade, Rusia ar putea ajunge pe drumul critic T0504, facilitând posibilitatea cuceririi întregii regiuni Donețk – unul dintre obiectivele principale ale lui Vladimir Putin. Deși Torețk rămâne sub control ucrainean, orașul a fost supus unor atacuri masive din partea artileriei ruse și a aeronavelor, folosind bombe ghidate, timp de mai bine de o lună.

Forțele ruse își continuă ofensiva spre vest, către Pokrovsk, un centru logistic crucial pentru forțele ucrainene din Donbas, și își continuă avansul la vest de Donețk și în apropierea graniței administrative dintre regiunile Donețk și Zaporojie. Contraatacurile ucrainene cu tancuri nu au reușit încă să oprească înaintarea Rusiei.

Un oficial militar ucrainean de rang înalt a declarat pentru FT că apărarea ucraineană „crapă” sub presiune, forțele ruse obținând „succes tactic” care le-ar putea permite să își continue ofensiva.

Ca răspuns, Ucraina a lansat un atac rapid asupra regiunii Kursk din Rusia pe 6 august. FT sugerează că această acțiune are scopul de a devia atenția de la deteriorarea situației de pe frontul de est.

Șeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, a ignorat avertismentele serviciilor de informații privind adunarea forțelor ucrainene în apropierea graniței din regiunea Kursk, potrivit Bloomberg. Gherasimov ar fi respins aceste avertismente ca fiind „informații alarmiste”.

Președintele rus Vladimir Putin nu a fost informat despre acumularea de trupe, conform aceleași surse. Putin a avut o întâlnire cu Gherasimov și alți oficiali de rang înalt pe 7 august, în care Gherasimov a declarat că „avansul Ucrainei spre Kursk a fost oprit”. Putin a descris incursiunea drept o „provocare pe scară largă” și a afirmat că soldații ucraineni atacă infrastructura civilă. Forțele ucrainene au intrat în regiunea Kursk pe 6 august dimineața, desfășurând aproximativ 1.000 de soldați și zeci de vehicule blindate și tancuri.

Analiștii independenți sugerează că asaltul, care implică militari din patru brigăzi ucrainene, a fost bine planificat și pregătit. Armata rusă a fost nepregătită, iar trupele ucrainene au reușit să pătrundă adânc pe teritoriul rus, luând prizonieri zeci – sau chiar sute – de soldați ruși.