Echipele din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca au identificat, în prima zi a festivalului Untold, 38 de persoane care aveau asupra lor substanțe interzise. Conform jandarmilor, au fost aplicate mai mult de 100 de sancțiuni pentru diverse abateri.
Astfel, 55 sancţiuni contravenţionale au fost aplicate la regimul rutier (27 amenzi în valoare de 12.042 lei şi 28 avertismente) iar 6 sancţiuni contravenţionale pentru fapte de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, constând în 4 avertismente şi 2 amenzi în valoare de 1.500 lei (1 amendă pentru interpretarea unei piese folosind un limbaj licenţios şi 1 amendă pentru consumul de băuturi alcoolice în spaţiul public);
De asemenea, șase sancţiuni contravenţionale au fost constatate pentru neregului la paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor (în valoare de 1.000 lei) iar alte 26 sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea normelor de prevenire şi stingere a incendiilor (22 avertismente şi 4 amenzi în valoare de 10.000 lei). Au mai fost aplicate 4 sancţiuni contravenţionale privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscal (4 amenzi în valoare de 12.000 lei) și 2 sancţiuni contravenţionale privind apărarea împotriva incendiilor (2 avertismente);
O sancţiune contravenţională s-a aplicat pentru prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun (1 avertisment).
Specialiştii din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog au realizat o serie de activităţi cu caracter preventiv atât premergător începerii festivalului, cât şi pe perioada de desfăşurare a evenimentului, în urma cărora 1740 de persoane interesate au fost informate şi consiliate cu privire la efectele şi riscurile asociate consumului de substanţe interzise, reducerea consecinţelor negative asociate consumului, precum şi modalitatea prin care pot cere sprijin în caz de urgenţă.
Reprezentanţii Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane au contribuit prin mesajele dedicate, informând tinerii cu privire la fenomenul traficului de persoane şi cele mai utilizate metode de recrutare a victimelor, oferind sfaturi pentru evitarea situaţiilor periculoase şi materiale preventive unui număr de 800 de persoane.
În prima zi a festivalului, 75 de persoane au fost testate cu aparatul pentru detectarea substanţelor psihoactive, din care 6 pozitive iar847 de persoane testate cu etilotest/ etilometru, din care 10 pozitive.
Au fost reţinute/retrase 21 permise de conducere (10 pentru consum de alcool, 6 situații de posibil consum de droguri la volan şi 5 pentru alte fapte.
În ceea ce priveşte prevenirea şi combaterea consumului ilicit de droguri, prin măsurile active de verificare, au fost oprite din a participa la festival 38 persoane, identificate având asupra lor substanţe interzise la deţinere.
Acţiunile de prevenire şi combatere nu au avut loc doar în zona de desfăşurare a festivalului, atenţia forţelor de ordine fiind concentrată şi pe parcările, restaurantele şi barurile din apropiere.
O atenţie deosebită a fost acordată asigurării primului-ajutor. Astfel, echipajele implicate în acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi de prim ajutor deservite de personalul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi de cel al UPU-SMURD Cluj au acordat sprijin participanţilor, în următoarele situaţii: 39 de traumatisme diverse (excoriaţii, contuzii etc.); alte 185 de cazuri cu afecţiuni medicale diverse (lipotimie, stări febrile, cefalee, hipertensiune arterială etc.).
Pentru 5 persoane, au fost necesare investigaţii suplimentare, fiind transportate la spital.