„Războiul șezlongurilor”: cât costă ele în România, pe Coasta de Azur, Bulgaria sau Portugalia

Publicat: 10 aug. 2024, 19:39, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Turism , ? cititori
„Războiul șezlongurilor”: cât costă ele în România, pe Coasta de Azur, Bulgaria sau Portugalia
Foto: stiri.solutia-ta.ro

În multe zone din Europa popularitatea șezlongurilor a crescut atât de mult în ultimii câțiva ani încât agenții economici fac eforturi mari să acopere cerere. Uneori se ajunge la întreceri între turiști pentru rezervarea de șezlonguri în unele din cele mai exclusiviste destinații de vacanță din lume – un fenomen pe care presa internațională l-a denumit “războiul șezlongurilor”.

Deși prețurile diferă de la țară la țară, o regulă similară se aplică în țările cu cele mai faimoase plaje: prețul final al șezlongurilor depinde, în mare măsură, de locație.

Pe Coasta de Azur, de exemplu, care este recunoscută drept una din cele mai scumpe zone ale Franței, prețurile variază dramatic, de la aproximativ 20 de euro (100 de lei) până la 95 de euro (puțin peste 470 de lei) pentru a închiria un șezlong timp de o zi, arată site-ul turistic Living on the Côte d’Azur. Acestea sunt extremele, totuși. Pentru majoritatea plajelor, prețurile se situează între 25 de euro (125 de lei) și 50 de euro (250 de lei).

Mai aproape de România, în Bulgaria, prețurile sunt mai aproape de cele din România: de la 2,5 euro (12,5 lei) pentru un șezlong în cele mai ieftine zone, până la în jur de 15 euro (75 de lei) în cele mai scumpe.

În Portugalia, în regiunea Algarve, cunoscută pentru plajele sale, prețul închirierii unui șezlong începe la aproximativ 12 euro (60 de lei), dar poate ajunge până la 22 de euro (aproximativ 100 de lei), în special dacă vrei și umbrelă, arată mai multe site-uri de turism locale.

În Constanța, pe majoritatea plajelor, prețurile încep de la 30 de lei, însă pot trece și de 40 de lei pe unele plaje. În acest sens, notabil este faptul că, în unele cazuri, plaje învecinate pot avea diferențe semnificative la preț.

Odată ajunși la intrarea în stațiunea Mamaia, turiștii vor trebui să scoată din buzunar de la 40 de lei în sus pentru un șezlong, iar asta în zona Cleopatra, considerată, în general, cea mai accesibilă zonă a stațiunii, din punct de vedere al prețurilor.

Mai aproape de centrul stațiunii, unde plajele sunt mai mici și mai puțin frecventate, prețurile pot scădea până la 30 de lei pentru un șezlong.

 

În Mamaia Nord, cea mai scumpă zonă din stațiune, un șezlong poate ajunge până la 70-80 de lei. Unele plaje au și oferte speciale. Dacă vrei să-ți începi șederea cu un prosecco, de exemplu, prețul ajunge la 130 de lei, aproape dublu față de prețul unui șezlong simplu.

Important de amintit este că prețurile se pot schimba în weekend. Pe unele plaje, prețurile de închiriere cresc cu cel puțin 10 lei sâmbăta și duminica.