Cazul Sf. Pantelimon. Federația Sanitas: „Invităm publicul să nu aibă nicio opinie”

Publicat: 11 aug. 2024, 08:22, de Andrei Ceausescu, în ACTUALITATE , ? cititori
Cazul Sf. Pantelimon. Federația Sanitas: „Invităm publicul să nu aibă nicio opinie”

Federația Sanitas, formată din sindicaliști din domeniul sanitar, solicită publicului să amâne formarea unei păreri cu privire la scandalul de la Spitalul Sf. Pantelimon până când un judecător se va pronunța.

Federația argumentează că acest caz evidențiază deficiențe în întregul sistem de sănătate care afectează calitatea serviciilor medicale, deoarece medicii ATI sunt obligați să ofere îngrijiri paliative în loc să salveze pacienți care ar putea fi vindecați.

Conform Federației Sanitas, practica medicală a cadrelor medicale românești este adesea afectată de diverse factori externi, cum ar fi nivelul ridicat de solicitare profesională, ceea ce conduce la scăderea calității actului medical.

„Medicul este portretizarea monstruozității, dar nu monstrul”

„Sf. Pantelimon nu este un caz singular printre spitalele din România. El a ajuns să fie exact ca un veritabil spital de război, adică un spital de campanie supraaglomerat, în care secțiile ATI sunt încărcate nu doar de cazurile care necesită supraveghere și tratament ATI, dar și de cazurile fără șanse, cu tratament paliativ”, se spune într-un comunicat al Federației Sanitas.

Astfel resursele care sunt alocate pentru pacienții care pot fi salvați trebuie împărțite, din lipsă de clinici specializate, cu pacienți care nu mai au nicio șansă.

„Inevitabil trebuie să-ți pui problema calității deciziilor pe care le iau medicii, și mai ales dacă aceștia au timp să se ocupe și de birocrația necesară actului medical (completări de fișe medicale etc). Cinismul situației este relevat de faptul că, în aceste condiții, medicii trebuie să ia decizii de viață și de moarte, uneori fulgerătoare, și că, vrând-nevrând, ei trebuie să facă alegeri”, susțin sindicaliștii.

„Atunci când ai ,să spunem, x grame de medicament pentru 30 de pacienți, dar trebuie să îl administrezi la 60 de pacienți, medicul din finalul lanțului, care este pus în situația de a face – în aceste condiții – alegeri, nu este decât portretizarea monstruozității, dar nu monstrul”, arată sursa citată.

Astfel, în cazul Sf. Pantelimon există evaluări contrare – una a procurorilor și cealaltă a specialiștilor de la Societatea Română de ATI – iar contradicția ar putea fi soluționată doar prin decizie judecătorească.

„Până atunci, invităm publicul să nu aibă nicio opinie, să-și exercite rezerva, și să lase de-o parte abordările sanguinare, dacă nu în numele principiului juridic al prezumției de nevinovăție, atunci măcar în numele înțelepciunii care în general ar trebui să ne dicteze că atunci când o situație nu este clară, a nu avea nicio opinie este cel mai înțelept și cel mai demn”, se mai spune în comuicatul Federației Sanitas.