Virusul Mpox: OMS examinează nivelul de alertă în fața epidemiei din Africa
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a convocat un comitet de urgență pentru a discuta despre mpox, cunoscută și sub numele de „variola maimuței”, pe data de 14 august, pentru a evalua necesitatea de a declara cel mai înalt nivel de alertă în contextul epidemiei actuale din mai multe țări africane.
„Prima reuniune a comitetului de urgență convocată de directorul general al OMS (…) privind recrudescența mpox 2024 a fost programată pentru miercuri, 14 august (…), de la ora 12:00”, a anunțat OMS într-un comunicat trimis jurnaliștilor, conform Agerpres. Această întâlnire online va avea loc cu ușile închise, conform practicii obișnuite. „Comitetul va oferi sfaturi cu privire la dacă focarul reprezintă o urgență de sănătate publică de interes internațional și, în caz afirmativ, va oferi recomandările temporare necesare”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, pe platforma de socializare X.
Miercuri, directorul OMS a anunțat că acest comitet de urgență va fi convocat „cât mai curând posibil”. Declanșarea unei urgențe de sănătate publică de interes internațional reprezintă cel mai înalt nivel de alertă pe care OMS îl poate declanșa, iar decizia de a o declanșa se bazează pe recomandările comitetului. Mpox, cunoscută anterior sub numele de variola maimuței, este o boală virală care se transmite de la animale la oameni, dar poate fi transmisă și prin contact direct cu o persoană infectată cu virusul. O nouă tulpină de mpox, denumită „clada 1b”, a fost identificată în Republica Democrată Congo (RDC) în septembrie 2023 și ulterior raportată în mai multe țări învecinate, generând îngrijorări în privința răspândirii virusului. Potrivit directorului OMS, clada 1b cauzează forme de boală mai severe decât clada 2. RDC este țara cel mai puternic afectată, înregistrând până la 3 august 14.479 de cazuri confirmate și suspecte, precum și 455 de decese, cu o rată de mortalitate de aproximativ 3%, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Africa.
Virusul mpox a fost identificat pentru prima dată la oameni în 1970 în actuala RDC (cunoscută anterior sub numele de Zair), odată cu răspândirea sub-tulpinii de clada 1, limitată în principal la țările din vestul și centrul Africii, unde oamenii se contaminau în principal de la animalele infectate. În mai 2022, o epidemie globală cauzată de sub-tulpina de clada 2 s-a extins în aproximativ o sută de țări unde boala nu era endemica, afectând în special bărbații homosexuali și bisexuali. OMS a declarat apoi un nivel maxim de alertă în iulie 2022 în fața acestei epidemii globale, care a fost revocat în mai 2023. Epidemia a provocat aproximativ 140 de decese din aproximativ 90.000 de cazuri.