În aproape 600 de localități, alimentarea cu apă e restricționată

Publicat: 12 aug. 2024, 19:11, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
În aproape 600 de localități, alimentarea cu apă e restricționată
Administrația Apele Române restricții alimentare apă secetă

Alimentarea cu apă se face cu restricții din cauza secetei prelungite în  aproape 600 de localități, a anunțat Administrația Națională Apele Române.

În prezent, potrivit Administrației Naționale Apele Române,” 311 localități (care dispun de sisteme centralizate) și 272 localități (care nu dispun de sisteme centralizate) sunt alimentate cu restricții. Cele mai multe localități sunt în județele Botoșani, Vrancea, Vaslui, Iași, Neamț. Mai multe sectoare ale Dunării (aferente a 41 de localități) au intrat în faza de atenționare”.

De asemenea, Administrația precizează: că, ”în prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare (administrate de A.N. Apele Române alături de S.C. Hidroelectrica S.A.) este de 78,14%, în scădere față de săptămâna trecută când era de 78,59%. Volumul de apă în principalele lacuri este de cca 3,39 miliarde mc (în scădere față de 3,46 miliarde mc cât era la începutul lunii).

Administrația Apele Române transmite că, deși rezervele de apă sunt în scădere,  asigură ”necesarul de apă brută pentru beneficiarii din sursa de apă de suprafață în regim centralizat”.

Pentru sfârșitul lunii august,  Administrația estimează, în cele 40 principale lacuri de acumulare cu rol important în alimentarea cu apă pentru populație și industrii și producția de energie electrică pentru Sistemul Energetic Național, un coeficient de umplere de cca. 75%.

Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) este de 3000 mc/s urmând să ajungă în data de 12 august la valoarea de 2800 mc/s, fiind sub media multianuală a lunii august (4300 mc/s), conform prognozei Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.