Posibilă mină anti-desant eșuată pe Grindul Chituc

Publicat: 13 aug. 2024, 13:58, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ACTUALITATE , ? cititori
Posibilă mină anti-desant eșuată pe Grindul Chituc
Grindul_Chituc

UPDATE: Safandrii EOD ai Forţelor Navale Române au neutralizat marţi, în zona grindului Chituc din judeţul Constanţa, în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD), o mină anti-desantare fluvială de tipul YaRM, prima de acest tip identificată pe malul Mării Negre.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Apărării Naţionale, mina fluvială provine din zona conflictului ruso-ucrainean şi a fost folosită, cel mai probabil, în nord-vestul Mării Negre, la gurile Dunării sau ale Niprului.

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat că marți, 13 august un obiect suspect a fost observat de ISU Constanța în zona Grindului Chituc.

MApN a trimis o echipă de scafandri EOD pentru a verifica situația și a limita orice pericol. Forțele Navale Române au activat o echipă de scafandri EOD de la Centrul 39 Scafandri pentru a interveni în zona Grindului Chituc, în urma primirii, în jurul orei 9.30, a unei sesizări din partea Inspectoratul pentru Situații de Urgență Constanța, cu privire la un obiect suspect eșuat pe țărm în această zonă, se arată în comunicatul MApN.

Din examinarea fotografiilor realizate la fața locului obiectul este, cel mai probabil, o mină anti-desantare, de tipul YaRM.

Zona este monitorizată și securizată, la acest moment, de reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne, în vederea limitării oricărui pericol.

Scafandri militari EOD din cadrul Fortelor Navale vor interveni, în cel mai scurt timp, în conformitate cu procedurile specifice, pentru clasificarea și neutralizarea minei.

Grindul Chituc este un grind maritim care separă apele Lacului Sinoe (mai precis ale complexului lagunar Razelm-Sinoe) de cele ale Mării Negre. La nivelul lui a fost constituită o arie protejată de interes național– ce corespunde categoriei a IV-a IUCN, situată pe teritoriul adminstativ al comunei Corbu din județul Constanța, România.

Grindul se întinde între Gura Portiței și capul Midia, iar în nordul său există aproximativ 7 locuri unde limita dintre lagună și mare are caracter natural intermitent (adică se pot deschide guri de comunicare între apele marine și cele ale lagunei.