Bisfenol A, factor declanșator al tulburărilor de spectru autist la copii
Expunerea la bisfenol A (BPA), compus chimic aflat în majoritatea materialelor plastice, reprezintă un posibil factor declanșator al tulburărilor de spectru autist la copii, susține o echipă de cercetători din mai mult țări.
Este o echipă internațională de cercetare, condusă de oameni de știință australieni de la Institutul Florey de Neuroștiințe și Sănătate Mintală din Parkville și de la Facultatea de Științe a Universității din Melbourne, care au colaborat îndeaproape cu colegi din mai multe institute.
Printre cele implicate s-au numărat Columbia Center for Children’s Environmental Health de la Universitatea Columbia din New York (SUA), Școala de Științe Clinice de la Universitatea Monash și Hudson Institute of Medical Research din Clayton.
Cercetătorii și-au concentrate atenția pe BPA, substanță prezentă în multe materiale plastice folosite mai ales ca ambalaje pentru alimente. Ei au ajuns la concluzia că BPA este un posibil factor declanșator al tulburărilor de spectru autist, împreună cu factorii genetici, de mediu etc.
Studiul, coordonat de profesorul Wah Chin Boon de la School of Biosciences, a constat în analize efectuate pe oameni și șoareci. Pe plan clinic, au fost implicați peste 1.000 de copii australieni, dintre care 43 au fost diagnosticați cu autism (29 de sugari și 14 copii) cu vârste între 7 și 11 ani.
Coroborarea tuturor datelor a arătat că acești copii cu o activitate scăzută a aromatazei și copiii cu mame ce au avut (în urină) niveluri ridicate de BPA în perioada sarcinii prezentau un risc mai mare de a fi diagnosticați cu autism.
Enzima aromatază este o componentă a sistemului hormonal al organismului nostru. Ea este implicată în transformarea androgenilor, hormoni sexuali masculini, în hormoni sexuali feminini. Deși este un proces natural și esențial, uneori echilibrul poate fi zdruncinat.
Potrivi autorilor acestui studiu, expunerea la niveluri ridicate de BPA poate suprima activitatea enzimei aromatază, care, la rândul său, modifică producția hormonului estrogen, condiție care ar putea favoriza declanșarea autismului”.
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (ESFA) a Uniunii Europene a declarat că BFA reprezintă un pericol pentru consumatori. EFSA a clasificat BFA perturbator endocrin, adică este o substanță care poate altera funcția hormonală normală.