Scandalul de la gimnastică atinge noi cote: TAS a încurcat adresele de mail!

Publicat: 13 aug. 2024, 17:54, de Andreea Caraua, în SPORT , ? cititori
Scandalul de la gimnastică atinge noi cote: TAS a încurcat adresele de mail!

Scandalul legat de reacordarea medaliei de bronz a gimnastei românce Ana Maria Bărbosu a ajuns la cote alarmante, în urma unui val de acuzații și controverse care zguduie lumea sportului internațional. Decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) de a revoca medalia americanii Jordan Chiles și de a o acorda sportivei române a generat un adevărat război juridic și mediatic între cele două tabere implicate.

Federația Internațională de Gimnastică și Comitetul Olimpic Internațional au susținut inițial verdictul TAS, cerând returnarea medaliei de către Jordan Chiles și acordarea acesteia Anei Maria Bărbosu. Cu toate acestea, partea americană a refuzat categoric să accepte decizia, generând un val de susținere din partea marilor nume ale gimnasticii americane, printre care se numără și celebra Simone Biles.

Situația s-a complicat și mai mult odată cu apariția unor informații conform cărora TAS ar fi comis o gravă neglijență procedurală în gestionarea cazului. Potrivit jurnalistei Christine Brennan, reprezentanții Tribunalului nu ar fi notificat corect autoritățile americane implicate în proces, lăsându-le astfel extrem de puțin timp pentru a pregăti apărarea.

Practic, oficialii TAS au trimis înștiințări, documente, pe alte adrese de mail decât cele oficiale ale US Gymnastics și USOPC.

„Încurcăturile continuă în cazul Jordan Chiles. Am aflat că Tribunalul de Arbitraj Sportiv nu a contactat oficialii americani potriviți în timp ce TAS se pregătea pentru apelul României de săptămâna trecută de la Paris. Ei ar trebui să notifice ambele părți și au greșit oficialii americani”, scrie jurnalista Christine Brennan pe rețeaua X.

Această acuzație aruncă în aer întreaga decizie a TAS și deschide calea pentru un scandal de proporții, care ar putea ajunge până la Curtea Federală a Elveției și la cea pentru drepturile omului. Dacă se va confirma că există o eroare procedurală în acest sens, consecințele ar putea fi devastatoare pentru imaginea Tribunalului de Arbitraj Sportiv și ar putea schimba complet direcția în care evoluează disputa privind medalia de bronz.

În acest moment, tensiunile sunt la cote maxime între cele două părți implicate, iar lumea sportului așteaptă cu sufletul la gură desfășurarea evenimentelor viitoare. Cu reputația TAS pusă sub semnul întrebării și cu acuzații de neglijență procedurală la adresa sa, acest caz controversat continuă să stârnească valuri de discuții și speculații în mediul sportiv internațional.