Beneficiile ceaiului de mușețel. Are proprietăți antiinflamatoare și antispastice

Publicat: 21 feb. 2021, 10:30, de Andreea Borcilă, în LIFESTYLE , ? cititori
Beneficiile ceaiului de mușețel. Are proprietăți antiinflamatoare și antispastice
ceai de musetel

Mușețelul, denumit și mușețel german sau romaniţă sau morună, este o plantă care este originară din Europa, Africa și Asia și este acum cultivată și în America de Nord. Ceaiul îţi calmează stomacul şi te poate ajuta să ai un somn mai bun, iar uleiul esenţial îţi creşte bunadispoziţie.

Cu siguranţă, recunoşti muşeţelul: are un miros puternic şi parfumat, o tulpină ramificată și flori galbene, cu petale albe. Planta conţine compuşi benefici pentru sănătatea umană, cum ar fi: flavonoide (apigenină şi luteolină), uleiul volatil, azulenă, camazulenă, matricină, acizi fenolici, acizi graşi, cumarină şi colină. 

Mușețelul are mai multe proprietăți: antispastică, antiseptică, antiinflamatoare, anestezică, carminativă, emolientă şi cicatrizantă

În mod tradițional, planta este considerată ca fiind un remediu calmant şi un sedativ natural. Pentru preparare, pui 1-2 linguriţe cu flori de muşeţel la o cană cu apă fierbinte (250 ml) şi laşi la infuzat doar câteva minute, apoi strecori ceaiul şi îl bei de 2-3 ori pe zi. 

Aromaterapia cu ulei esențial de mușețel

Aromaterapia cu ulei esenţial de mușețel poate fi un aliat de nădejde atunci când te confrunţi cu stări de anxietate şi de tristeţe, astfel că te poate determina să te simţi mai bine şi mai relaxat. Un difuzor va permite ca aroma uleiului esenţial să se evapore şi să se răspândească prin încăpere.

Totuşi, asigură-te că citeşti cu atenţie instrucţiunile de pe ambalajul produsului, înainte de folosire. Sub formă de spray, diluează doar câteva picături la 250 ml de apă. Ulterior, pui amestecul într-o sticlă de tip spray şi agiţi bine înainte de utilizare. Nu folosi sticlă de plastic deoarece se deteriorează în timp.

Tinctura, bună pentru problemele digestive

Nu se consumă doar ceaiul, ci şi tinctura poate avea efecte eficiente. Mușețelul este utilizat, de obicei, pentru numeroase afecțiuni gastrointestinale.

Pentru tinctura de mușețel, pui 50 de g de flori la 170 ml de alcool alimentar (50 ori 60 de grade) într-un recipient ermetic, apoi laşi 12 zile la macerat, agitând ocazional.

Ulterior, strecori tinctura, torni în sticluţe de culoare închisă şi dai deoparte la frigider. Diluezi 2-4 ml de tinctură cu apă sau ceai neîndulcit. Bei de 3 ori pe zi, înainte de masă. 

Contraindicaţii

Cere sfatul unui specialist înainte de expunerea la aromaterapie, în special în cazul gravidelor, femeilor care alăptează şi copiilor. Consumul de ceai de muşeţel nu se recomandă în cazul gravidelor. A se cere sfatul unui specialist în cazul femeilor care alăptează şi copiilor. 

Muşeţelul nu este recomandat persoanelor care sunt alergice plantele care fac parte din aceeaşi familie. Planta interferează cu aspirina şi medicamente sedative. 

În cazul sugarilor, ceaiul nu se amestecă cu miere. 

Citește și: