Cluburile Sportive Municipale – o inginerie financiară uriașă patronată de Guvernul României
De peste 20 de ani, între primarii municipiilor reședință de județ sau a edililor de municiipiu a început o Daciadă de înființare a cluburilor sportive municipale. Așa au apărut ca ciupercile după ploaie pe lângă fiecare municipiu câte un club sportiv municipal, dar toate funcționează ilegal și toacă anual milioane de euro din banii comunității.
Calapodul ilegalităților
La o simplă analiză se poate constata că toate cluburile sportive municipale sunt înființate după același calapod. Cluburile sportive municipale sunt constituite prin Hotărâre a Consiliului Local sau Consiliul General al Municipiului București în cazul CSM București și invariabil au aceeași formulare după cum urmează:
Art. 1 Se constituie Clubul Sportiv Municipal….. în subordinea Consiliului Local Municipal (Municipiul…) (în subordinea CGMB la București) și finanțat de la bugetul acestuia.
La prima vedere, pare totul ok, dar constituirea este ilegală. De ce? Pentru că atât în baza prevederilor Legii 215/2001 R, cât și a prevederilor OUG 57 din 2019 pentru aprobarea Codului Administrativ, Consiliile Locale nu au personalitate juridică și nici buget. Ele sunt autorități deliberative deci nu pot avea nici personalitate juridică și nici buget propriu.
În cazul de față, personalitate juridică are doar unitatea administrativ teritorială (UAT) care are și bugetul propriu. Acest aspect se poate verifica foarte ușor pe site-ul Ministerului Finanțelor, la secțiunea Informații fiscale și bilanțuri contabile.
Cluburile sportive municipale, găurile negre ale municipiilor
Însă grav este faptul că aceste structuri sportive de drept public dispun anual de bugete uriașe din bani publici-10-15 sau chiar 20 de milioane de euro, fiind mult mai mari și decât bugetele federațiilor sportive naționale. Practic, din aceste bugete ale comunității locale în loc să se finanțeze copii și tinerii sportivi români, se plătesc salarii uriașe pentru sportivi străini, că deh, dă bine să te lauzi la televizor, mai ales în campaniile electorale, cu rezultatele cluburilor. Dar, cluburile sportive municipale au devenit o sursă de drenat foarte mulți banii publici după principiul dacă nu curge pică ca toată lumea să fie mulțumită! Și PUTEREA a semnalat de multe ori cum toacă zeci de milioane de euro din banii bucureștenilor de către CSM București, atât pe vremea Gabrielei Firea cât și în era Nicușor Dan. Dar moda de la Capitală a fost adoptată în multe municipii mari ca Brăila, Constanta, Rm Vâlcea, Craiova, Slatina, Focșani, Bacău, Bistrița, Buzău, Brașov sau Tg Jiu.
Cum se poate constitui un club sportiv municipal
Mai trebuie precizat că un club sportiv municipal se poate constitui doar prin consultarea cetățenilor, adică prin referendum sau dacă primarul, ca reprezentant legal al unității administrativ teritoriale a inclus o astfel de activitate în programul său electoral ce a fost validat prin votul cetățenilor. De asemenea, este extrem de important de semnalat faptul că aceste cluburi sportive municipale sunt de drept public și, ca atare, nu se pot afilia la federațiile sportive naționale. Practic, afilierea acestora acum la federațiile sportive naționale este ilegală și ilicită. Și această ilegalitate a fost decisă de Înalta Curte de Casație și Justiție în Recursul în Interesul legii, prin Decizia nr 19/2023. Se pune firesc întrebarea: Unde a fost Ministerul Tineretului și Sportului sau Agenția Națională pentru Sport când a recunoscut și autorizat aceste structuri sportive? Poate totuși Curtea de Conturi a României va scana această uriașă șmecherie de sifonat banii publici ai comunităților prin cluburile sportive municipale?