Scădere semnificativă a profitului pentru perla energiei românești! Producție mai scăzută, prețuri mai mici

Publicat: 13 aug. 2024, 21:44, de Andrei Ceausescu, în ECONOMIE , ? cititori
Scădere semnificativă a profitului pentru perla energiei românești! Producție mai scăzută, prețuri mai mici

Producătorul de curent electrica, compania Hidroelectrica, zisă și perla energiei românești, a înregistrat o scădere semnificativă a profitului net în primele șase luni ale anului 2024. Potrivit datelor furnizate de companie, profitul net a fost de 2,7 miliarde de lei, în scădere cu 32% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Grupul Hidroelectrica a consemnat rezultate operaționale și financiare în declin în prima jumătate a anului 2024, comparativ cu perioada similară din 2023, însă în ușoară creștere față de bugetul aprobat. Marjele operațională și netă ale companiei au fost reduse cu 10%, respectiv 8%, din cauza scăderii producției de energie electrică, a cantității vândute și a prețurilor mai mici de pe piață.

Producția netă de energie electrică a înregistrat o scădere de 22%, ajungând la aproximativ 8,3 TWh, cu o cădere mai accentuată în al doilea trimestru, din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Compania a explicat că scăderea a fost determinată în principal de condițiile hidrologice slabe, care au dus la o diminuare a debitului Dunării.

În plus, Hidroelectrica a fost afectată de un mediu de piață mai puțin favorabil în 2024, cu prețuri mai scăzute la energie electrică. De asemenea, începând cu al doilea trimestru, mecanismul reglementat de vânzare către furnizori a devenit opțional, ceea ce a avut un impact asupra veniturilor companiei.

Veniturile din tranzacțiile pe piața angro au înregistrat o scădere semnificativă de 38% în primul semestru al anului 2024, comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent. Acest declin a fost determinat de mai mulți factori, inclusiv reducerea debitului Dunării, scăderea prețului SPOT și modificările legislative legate de tranzacționarea voluntară prin intermediul MACEE.