Boala limbii albastre. Explozie în fermele din Europa!
Boala limbii albastre, extrem de virulentă, uneori cu consecințe grave asupra fermelor de rumegătoare, explodează în mai multe țări europene.
Boala limbii albastre este o infecție severă, care afectează în special rumegătorele: oi, capre, vaci, dar și animale sălbatice (bivoli, cerbi).
Această infecție se transmite prin intermediul tânțarilor care poartă virusul de la un animal bolnav la un animal sănătos. Noul serotip 3 al acestui virus a fost depistat pentru prima dată în Europa în septembrie 2023, în Țările de Jos, înainte de a se răspândi în Belgia, Germania și Regatul Unit.
Ultimele date arată:
- În Olanda, luni, erau 2.909 focare, potrivit celui mai recent raport publicat de Autoritatea Olandeză pentru Siguranța Produselor Alimentare și de Consum. Adică cu 650 mai multe față de săptămâna precedentă, potrivit presei olandeze.
- În Germania, până la data de 8 august, au fost înregistrate 1.885 de focare ale acestui serotip, a anunțat marți Institutul Friedrich-Loeffler (FLI), principala organizație germană de cercetare în domeniul sănătății animale. În 2023, au fost identificate doar 23.
„Există un adevărat val care se extinde de la începutul lunii iulie în fermele cu animale sensibile”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al institutului.
- În Belgia, între 1 iunie și 11 august, au fost detectate 515 focare – 436 într-o singură săptămână -, potrivit raportului săptămânal al platformei franceze de supraveghere epidemiologică a sănătății animale ESA, publicat săptămâna aceasta.
Pentru serotipul 3, guvernul francez a organizat o campanie de vaccinare, cu 6,4 milioane de doze gratuite, „pentru a reduce cât mai mult diseminarea acestuia”, a declarat pentru AFP Stéphan Zientara, directorul laboratorului de sănătate animală al agenţiei de sănătate Anses. Vaccinarea începe săptămâna aceasta.
Această boală produce mari pierderi economice prin reducerea producțiilor, mortalitate, malformații fetale, restricții comerciale, scăderea prețurilor la valorificare.