Vlad Pascu, din nou în fața judecătorilor. Tânărul drogat, care a provocat accidentul de la 2 Mai, vrea să fie pus în libertate

Publicat: 14 aug. 2024, 11:28, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Vlad Pascu, din nou în fața judecătorilor. Tânărul drogat, care a provocat accidentul de la 2 Mai, vrea să fie pus în libertate
Lovitură grea pentru Vlad Pascu, tânărul care a provocat accidentul mortal din 2 Mai. A pierdut încă un proces

Dosarul accidentului rutier produs de Vlad Pascu are un nou termen de judecată, stabilit pentru miercuri, la Judecătoria Mangalia. În cadrul acestei ședințe, instanța ar putea analiza cererea inculpatului de a înlocui măsura arestului preventiv cu o altă măsură preventivă, acesta dorind să fie eliberat din detenție.

Vlad Pascu ar putea primi o sentință mai dură

Acest termen de judecată vine la aproape un an de la tragicul accident rutier din localitatea 2 Mai, în urma căruia doi tineri și-au pierdut viața. Vlad Pascu urmează să se prezinte miercuri, 14 august, la Judecătoria Mangalia, unde avocatul tinerilor răniți în același accident a solicitat o nouă expertiză medicală.

La termenul anterior, care a avut loc pe 21 iunie, instanța a decis să solicite Institutului de Medicină-Legală Mina Minovici efectuarea unei expertize medico-legale în cazul a doi dintre tinerii răniți în accident.

Această expertiză este necesară pentru a stabili dacă cei doi tineri au rămas cu infirmități permanente, iar în funcție de rezultatele acesteia, există posibilitatea schimbării încadrării juridice a faptelor din „vătămare corporală” în „vătămare corporală cu circumstanțe agravante”, ceea ce ar putea adăuga șase luni la pedeapsa lui Vlad Pascu.

Avocatul Adrian Cuculis, care reprezintă una dintre familiile victimelor, a explicat că expertiza medicală este esențială pentru a determina gravitatea leziunilor suferite de tineri. El a subliniat că, dacă se va constata că cei doi au rămas cu infirmități permanente, încadrarea juridică a faptelor ar putea fi schimbată, iar pedeapsa lui Pascu ar putea fi majorată.

Expertiza va fi realizată la Institutul Național de Medicină Legală (INML) din București, iar avocatul a făcut un apel ca această procedură să fie efectuată cât mai rapid, pentru ca rezultatele să fie disponibile până în luna august.

„Expertiza este o chestiune de normalitate, pentru că avem …, dacă poţi să spui ceva, din fericire, din tot ce se întâmplă în dosarul ăsta este că trei dintre copiii aceştia au rămas în viaţă. Adică avem trei copii care au rămas în viaţă, dintre care doi sunt cu infirmitate permanentă vizibilă.

Sigur că nu putem să pronunţăm o hotărâre şi nu poate instanţa să pronunţe o hotărâre şi să se constate că este infirmitatea permanentă, avem nevoie de o expertiză. Au fost dezbateri inclusiv unde să se facă expertiza asta, dacă să fie la Constanţa, Braşov, Brăila, în Bucureşti.

În cele din urmă a rămas în Bucureşti. Eu am certitudinea că, imediat după ce se va face expertiza, şi fac un apel şi către medicii de acolo de la INML, nu neapărat să prioritizeze, că n-ar fi cinstit faţă de celelalte dosare, dar să se aplece asupra dosarelor, să ajungă la zi cu ele în aşa fel încât să avem această expertiză făcută la dosar până în august”, a declarat Adrian Cuculis.

Totodată, rezultatul expertizelor va influența și cuantumul daunelor morale care vor fi stabilite în cadrul procesului. În cazul în care se va dovedi că vătămarea corporală a cauzat o infirmitate permanentă, Vlad Pascu ar putea primi o pedeapsă suplimentară de șase luni, dacă va fi găsit vinovat.

Într-un alt aspect al procesului, judecătoarea Carmen Claudia Berevoescu a respins, la jumătatea lunii iunie, cererea de schimbare a încadrării juridice a faptelor din „ucidere din culpă” în „omor calificat”, depusă de avocatul familiei lui Sebastian, unul dintre tinerii care și-au pierdut viața în accident.