Șeful corpului de control de la Ministerul Sănătății a demisionat

Publicat: 14 aug. 2024, 12:26, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Șeful corpului de control de la Ministerul Sănătății a demisionat
Șeful corpului de control de la Ministerul Sănătății a demisionat

Șeful Corpului de Control al Ministerului Sănătății, Sorin Luca, și-a înaintat demisia miercuri, pe fondul investigațiilor deschise de procurori la Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon din București. Demisia sa a survenit în urma unei anchete desfășurate de Corpul de Control al Ministerului, care fusese trimis în aprilie să investigheze acuzațiile aduse de un asistent medical.

Șeful Corpului de Control al Ministerului Sănătății s-a retras din funcție

Acesta susținea că, în perioada 4-7 aprilie, în secția ATI ar fi murit 20 de pacienți din cauza unei administrări incorecte a unui medicament. La finalul controlului, raportul a concluzionat că acuzațiile nu se confirmă, pacienții decedați fiind tratați conform procedurilor medicale standard.

În contextul acestei situații, au mai demisionat consilierul onorific al ministrului Sănătății, dr. Gabriel Diaconu, precum și managerul și directorul medical al Spitalului Sf. Pantelimon. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a explicat într-un interviu acordat Digi24 că Corpul de Control al ministerului poate verifica doar aspecte administrative, întrucât membrii săi nu au expertiza necesară pentru a evalua tratamentele medicale.

El a subliniat că echipa de control era formată din economiști și juriști, care au evaluat modul în care spitalul a respectat procedurile administrative și organizatorice, fără a putea interveni asupra aspectelor legate de tratamentele medicale aplicate pacienților:

 „Ministerul poate verifica proceduri administrative, din punct de vedere al tratamentului nu au specializare, sunt acolo economiști sau juriști, au verificat modul în care organizarea internă a spitalului a respectat procedurile, a verificat situația care a dus la informația că pacienții au putut să fie tratați necorespunzător”

În cadrul anchetei, s-a constatat că sesizările formulate de angajații spitalului erau în mare parte rezultatul unei comunicări defectuoase între conducerea unității și personalul medical. Sesizările se refereau la presupuse imixtiuni în activitatea de control a directorului de îngrijiri și la acuzații de hărțuire a unui medic din secția ATI.

Spitalul a format o comisie internă pentru a investiga aceste aspecte din punct de vedere administrativ. Raportul final al comisiei, întocmit pe 17 aprilie 2024, a inclus concluzii și recomandări, fără a se suprapune anchetei penale desfășurate de Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

Referitor la informațiile apărute în mass-media despre un aparat RMN din secția de radiologie, verificările au arătat că, în decembrie 2021, în spital a fost instalat un aparat IRM Philips. În martie 2022, medicul șef al laboratorului de radiologie a informat conducerea spitalului despre intenția de a testa antenele aparatului și de a stabili protocoalele de examinare, demarând un „Protocol voluntariat pentru testarea antenelor tip IRM și stabilirea protocoalelor de examinare”.

Testările au fost efectuate pe un număr de 96 de voluntari, fără ca aceștia să fie plătiți sau să plătească pentru examinare. Până în prezent, nu au fost înregistrate plângeri din partea voluntarilor.