Antibiotice Iaşi raportează din nou profituri în creştere. Preţul acţiunilor deţinute de Ministerul Sănătăţii a crescut de 4 ori în ultimele 12 luni

Publicat: 14 aug. 2024, 12:01, de Ady Ivașcu, în ECONOMIE , ? cititori
Antibiotice Iaşi raportează din nou profituri în creştere. Preţul acţiunilor deţinute de Ministerul Sănătăţii a crescut de 4 ori în ultimele 12 luni

Producătorul autohton de medicamente Antibiotice Iaşi, având Ministerul Sănătăţii ca acţionar majoritar, a raportat din nou rezultate financiare foarte bune, profitul brut pe primul semestru din 2024 cumulat cu valoarea taxei claw-back conducând la un randament al afacerilor de 28%, potrivit raportului companiei transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Evoluţie excepţională pe piaţa bursieră. Preţul acţiunilor Antibiotice a crescut de aproape 4 ori în ultimele 12 luni

Listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi făcând parte din structura a 5 indici bursieri, compania Antibiotice a înregistrat o evoluţie excepţională a acţiunilor, care consemnează o creştere de aproape 4 ori (plus 293,42%) în ultimele 12 luni, respectiv o apreciere de 114,34% de la începutul anului 2024.

Valoarea maximă a acţiunii a fost de 3,3900 lei/acţiune şi a fost atinsă în luna iunie 2024. În prezent, acţiunile se tranzacţionează la 2,99 lei/acţiune.

Ministerul Sănătăţii deţine peste 53% din acţiunile Antibiotice, astfel că statul român deţine un activ foarte valoros în portofoliu.

Principalele rezultate inregistrate de compania Antibiotice S.A. in primul semestru 2024:

– venituri totale de 379,96 milioane lei, cu 8% mai mari comparativ cu perioada similară din anul 2023;

– profitul brut cumulat cu valoarea taxei claw-back consolidează un randament al afacerii de 28%;

– vânzări pe pieţele internaţionale mai mari cu 25%, comparativ cu semestrul I al anului trecut;

– locul 4 consolidat din punct de vedere al consumului în cutii pe piaţa de generice cu şi fără prescripţie medicală din România, cu o cotă de piaţă de 4,6%, conform Cegedim

– poziţia de lider valoric pe segmentul spitale pe produse generice cu şi fără prescripţie medicală, cu o cotă de piaţă de 13,2%, conform Cegedim Sell Out Romania luna iunie.

În semestrul I 2024, Antibiotice a înregistrat vânzări către pacienţi în piaţa internă şi internaţională de 401,1 milioane lei, în creştere cu 6% comparativ cu semestrul I al anului trecut.

În perioada analizată, profitul net a crescut cu aproape 20%, până la 74,19 milioane lei, pe fondul unor venituri totale de 379,96 milioane lei, în urcare cu 7,78%.

Începând cu acest an, compania a inceput vânzarile de produse injectabile în Italia, Polonia, Franta, Bulgaria. În luna iunie a fost realizata prima livrare pe piaţa din Emiratele Arabe Unite.