Misterul din spatele tăblițelor babiloniene vechi de 4.000 de ani, care preziceau catastrofe, a fost rezolvat

Publicat: 17 aug. 2024, 06:36, de Cristian Matache, în Cultură , ? cititori
Misterul din spatele tăblițelor babiloniene vechi de 4.000 de ani, care preziceau catastrofe, a fost rezolvat

O predicție de rău augur spune că eclipsa de Lună de dimineață înseamnă „sfârșitul unei dinastii”.

Arheologii au decodificat cu ajutorul inteligenței artificiale scrierea veche de 4.000 de ani pe tăblițe cuneiforme babiloniene antice, care preziceau pieirea, care au rămas netraduse de peste un secol, scrie Independent.

Textul proaspăt descifrat, publicat în Journal of Cuneiform Studies , dezvăluie că vechii babilonieni credeau că eclipsele de lună nu erau doar evenimente cerești , ci prevestiri groaznice care preziceau moartea și distrugerea.

Textul este cea mai veche înregistrare arheologică a semnelor de eclipsă de Lună și arată modul în care astrologii antici au făcut predicții despre dezastrele care amenințau civilizația mesopotamiană prin analiza fenomenelor cerești.

Una dintre tăblițe notează că „o eclipsă în timpul primului păzitor” înseamnă „sfârșitul unei dinastii”.

„Dacă o eclipsă este obscurată complet de la centru și devine clară complet deodată: va muri un rege, distrugere asupra Elamului”, se citește într-o predicție sumbră a unui astrolog.

“O eclipsă în timpul păzitorului de seară semnifică pestă”, se mai citește într-una dintre tăblițe. „Dacă o eclipsă este inversată, nimic nu va fi cruțat, potopul se va produce peste tot.”

Nu este clar exact ce a vrut să spună astrologul prin eclipsă „inversată”, dar cercetătorii bănuiesc că se referă la un scenariu în care discul Lunii este considerat a fi „orientat în direcția opusă celei așteptate”

.

Tableta cuneiformă care descrie un semn de eclipsă de lună

Tabletă cuneiformă care descrie un semn de eclipsă de lună ( Administratorii Muzeului Britanic)

Civilizația mesopotamiană a apărut în regiunea dintre râurile Tigru și Eufrat, în actualul Irak, nord-estul Siriei și sud-estul Turciei.

Aceasta a cunoscut evoluții cruciale pentru civilizația umană, extinzându-se de la așezările agricole la orașe mari, profitând de locația sa între cele două râuri.

În acest teritoriu, cu aproximativ trei și patru mii de ani în urmă, oamenii au început să înregistreze conexiuni pe care le vedeau în lumea lor, crezând că le vor ajuta să înțeleagă ce ar putea veni în viitor.

Aceasta variază de la predicții medicale bazate pe schimbări în vasele de sânge și ochi ai unei persoane până la conexiuni mai ezoterice, precum moartea unui rege în urma unei eclipse.

Tabletă cuneiformă de lut cu masă de eclipsă de lună pentru 731-317 î.Hr

Tabelă de lut cu scriere cuneiformă, conținând un tabel al eclipselor de Lună pentru perioada 731-317 î.Hr. (Trustees of the British Museum)

„Astrologia babiloniană era o ramură academică a divinației, bazată pe credința că evenimentele cerești erau semne codificate plasate acolo de zei ca avertismente despre perspectivele viitoare ale celor de pe Pământ”, au declarat arheologii.

„Observarea astrologică făcea parte dintr-o metodă elaborată de protejare a regelui și de reglementare a comportamentului său în conformitate cu dorințele zeilor.”