15 August: Adormirea Maicii Domnului, Sfânta Marie Mare, Regina păcii

Publicat: 15 aug. 2024, 06:02, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
15 August: Adormirea Maicii Domnului, Sfânta Marie Mare, Regina păcii
Adormirea Maicii Domnului Patriarhul Daniel papa Francisc

La 15 august, creștinii sărbătoresc trecerea la cele veșnice  a Sfintei Fecioare Maria: Adormirea Maicii Domnului. ”Nu este o simplă deplasare spațială de la pământ la cer, ci este și o mutație spiritual-existențială”, spune Părintele Patriarh Daniel.

„Este o mutare la viața veșnică netrecătoare și o proslăvire a sufletului și trupului Maicii Domnului, o mutare a ei întru slava împărăției cerurilor”.

Fecioara Maria este invocată ca Maica Domnului, ca protectoare în momente de cumpănă, ca model de mamă și femeie, dar mai ales, în ultima perioadă, ca ”regină a păcii”. Creștinii îi cer acum poate mai mult ca oricând Fecioarei Maria să inspire căi de pace și să lumineze omenirea în ceasul acesta de întuneric, transmite papa Francisc.

Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, Sfânta Maria Mare, este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria. Totuși,  mărturii despre existenţa ei nu există decât începând din secolul al V-lea, când cultul Maicii Domnului începe să se dezvolte, mai ales după Sinodul IV Ecumenic, care a hotărât că Maica Domnului este Născătoare de Dumnezeu.

”După credința  Sfintei  noastre Biserici, la Adormirea Maicii Domnului, trupul  n-a cunoscut stricăciunea, care vine după moarte, nici n-a rămas în mormânt. Maica Domnului, cu trupul schimbat, viu și preaslăvit, a fost mutată și cu trupul la ceruri, ca o pârgă a întregii omeniri”, menționează CreștinOrtodox.ro

Se crede că locul de origine al acestei sărbători este la Ierusalim, Orașul Sfânt, unde se păstrează mormântul Maicii Domnului și biserica ridicată pe acest mormânt, în apropierea Grădinii Ghetsimani.

Tradiții

În unele zone, și acum femeile gătite merg dis-de-dimineață la biserică pentru a duce struguri, prune și nuci spre a fi sfințite și apoi împărțite credincioșilor. Fetele nemăritate duc la biserică buchețele de flori care sunt sfințite și apoi păstrate la icoane, cu credința că vor fi protejate de boli și necazuri, împreună cu familiile lor.

În această zi de sărbătoare, femeile însărcinate cer Maicii Domnului să le ajute pentru a aduce pe lume prunci sănătoși.

De asemenea, în această zi, Fecioara Maria este invocată și pentru ajutorarea celor care au părăsit această lume, mormitele lor fiind tămâiate. După postul pregătitor al acestei sărbători, se deschide sezonul nunților care ține până la intrarea în postul Crăciunului.

Potrivit tradiției, perioada dintre 15 august – Adormirea Maicii Domnului și 8 septembrie – Nașterea Maicii Domnului (Sfânta Maria Mică) este numită ”Între Sântămării”. Tradiția transmite că această perioadă este una benefică pentru însămânțările de toamnă.

Începând cu data de 15 august, ciobanii încep să coboare turmele la șes, semn că vara este pe sfârșite.

Pelerinaje la Sanctuarul de la Cacica și la Mănăstirea Nicula

În zilele de 14 şi 15 august 2024, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, mii de pelerine catoloci și nu numai sunt aşteptaţi la sanctuarul naţional marian de la Cacica (jud. Suceava). În afara pelerinilor din România, vor fi prezenţi şi credincioşi din străinătate sau credincioşi români care locuiesc în diaspora, veniţi special pentru a participa la pelerinajul de la Cacica.

De asemenea, mii de credincioșii ortodocși, merg în pelerinaj, în zilele de  14-15 august, la Mănăstirea de la Nicula, situată la cinci kilometri de Gherla. Acesta este unul dintre cele mai importante pelerinaje din România. Este sărbătorit hramul lăcașului de cult, „Adormirea Maicii Domnului”, unde se află icoana cu același nume, venerată în mod deosebit de credincioși.

Onomastica

În această zi, aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica. Dintre aceștia, aproximativ 1,8 milioane sunt femei ce poartă numele de Maria, aproximativ 270.000 femei ce poartă numele de Mariana și în jur de 51.000 femei ce poartă numele de Marinela. Însă, de Sfânta Maria își mai sărbătoresc onomastica și persoanele cu prenumele: Marian, Marin, Mioara, Mia, Maricica, Marița, Marina, Marilena, Mari, Mărioara, Meri, Măriuța, Mara, Marusia, Ana-Maria etc.

Ziua Marinei

Tot pe 15 august, când celebrăm Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Marie Mare, se sărbătorește și Ziua Marinei Române și a Forțelor Navale. În porturile și orașele de la mare și Dunăre sunt organizate manifestări dedicate acestei sărbători.