Inflaţia în SUA scade sub 3% pentru prima dată în ultimii 3 ani şi jumătate şi deschide larg uşa scăderii dobânzii luna viitoare

Publicat: 14 aug. 2024, 21:22, de Ady Ivașcu, în Internațional , ? cititori
Inflaţia în SUA scade sub 3% pentru prima dată în ultimii 3 ani şi jumătate şi deschide larg uşa scăderii dobânzii luna viitoare

Preţurile de consum în SUA au crescut moderat în luna iulie, iar inflaţia anuală a ajuns la 2,9%, situându-se sub pragul de 3% pentru prima oară în ultimii 3 ani şi jumătate şi deschizând larg uşa Rezervei Federale (Fed) să scadă dobânda luna viitoare, scrie Reuters.

Raportat la luna anterioară, indicele preţurilor de consum a urcat cu 0,2% în iulie, după ce a scăzut cu 0,1% în iunie, în linie cu estimările economiştilor.

Raportul de miercuri al Biroului de Statistică al Departamentului Muncii din SUA a marcat a treia lună consecutivă în care prețurile de consum au fost temperate și s-a adăugat unei ușoare creșteri a prețurilor de producție luna trecută, sugerând că inflația a revenit ferm pe o tendință descendentă.

Scăderea inflației confirmă clişeele şi anecdotele din mediul de afaceri conform cărora consumatorii ripostează la prețurile ridicate prin căutarea de chilipiruri, reducerea achizițiilor și trecerea la produse de substituție la prețuri mai mici.

Dar în condițiile în care chiriile au crescut luna trecută, iar inflația este încă peste ținta sa de 2%, unii economiști au declarat că este puțin probabil ca banca centrală a SUA să înceapă ciclul de relaxare anticipat cu o reducere a ratei dobnzii cu 50 de puncte de bază, în absența unei deteriorări a pieței muncii.

O creștere a ratei șomajului la 4,3% în iulie, aproape de un maxim al ultimilor trei ani, a pus pe masă o reducere a ratei cu jumătate de punct procentual.

Acest raport arată un progres continuu către obiectivele de inflație ale Fed, a declarat Scott Anderson, economist șef la BMO Capital Markets. Nimic din acest raport nu ar împiedica Fed să reducă dobânda în septembrie, dar speranțele pieței pentru o reducere mai mare par a fi încă îndepărtate.

Costurile de cazare, care includ chiriile, au crescut cu 0,4% în iulie (după o creştere de 0,2% în iunie) şi au reprezentat aproape 90% din creșterea preţurilor de consum.

Prețurile alimentelor au crescut cu 0,2%, la fel ca în iunie. Creșterea chiriilor și a prețurilor la alimente ar putea continua să influențeze mentalitatea alegătorilor înainte de alegerile prezidențiale din 5 noiembrie din SUA.

Prețurile magazinelor alimentare au crescut cu 0,1% pentru a doua lună consecutiv. Prețul ouălor a crescut cu 5,5%. Carnea, peștele, fructele și legumele, precum și băuturile nealcoolice au fost mai scumpe. Dar au existat scăderi de prețuri pentru alte produse alimentare consumate acasă, precum și pentru cereale, produse de panificație și lactate.

Prețurile benzinei au rămas neschimbate, după ce au scăzut timp de două luni consecutive. Costul energiei electrice a crescut marginal, în timp ce prețul gazelor naturale a scăzut cu 0,7%.

Pieţele au reacţionat imediat la noile date despre inflaţia din SUA

Miercuri, dolarul a pierdut teren în raport cu principalii săi rivali, ajutând euro să atingă un maxim al ultimelor opt luni, deoarece indicele prețurilor de consum din SUA a arătat că inflația este în scădere, consolidând așteptările că reducerile ratei dobânzii de către Rezerva Federală sunt aproape.

În România, cursul dolarului a ajuns la un minim al anului 2024.

Bursa de pe Wall Street a deschis şedinţa de miercuri în creştere, după datelor care arată încetinirea inflaţiei în SUA.