Decizie comunistă în piața capitalistă. Guvernul SUA vrea să spargă Google pe felii

Publicat: 15 aug. 2024, 18:12, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Decizie comunistă în piața capitalistă. Guvernul SUA vrea să spargă Google pe felii

O informație șoc a zguduit piața IT din SUA. Guvernul american a anunțat că ia în calcul să intervină în piață, pentru a sparge gigantul Google în mai multe entități, măsură menită să oprească monpolul și poziția sa de dominanție absolută.

,,O tentativă rară de a desființa Google al Alphabet Inc. este una dintre opțiunile luate în considerare de Departamentul de Justiție, după ce o hotărâre judecătorească istorică a constatat că societatea gigant tech a monopolizat piața de căutare online”, potrivit unor surse oficiale, citate de Financial Times (FT).
Masura ar fi prima incercare a administrației americane de a desfiinta o companie pentru monopol ilegal, după eforturile nereușite de a desființa Microsoft, în urmă cu două decenii, scrie FT.

Dacă decizia se va concretiza, ar fi cea mai mare destrămare a unei companii private din ultimii peste 40 de ani, de când guvernul a spart gigantul telecom AT&T.

Printre opţiunile mai puţin severe se numără forţarea Google să împărtăşească mai multe date cu concurenţii şi măsuri pentru a împiedica Google să obţină un avantaj neloial în ceea ce priveşte produsele AI.

Cel mai probabil, guvernul va solicita interzicerea tipului de contracte exclusive care au fost în centrul cazului împotriva Google.

În cazul în care Departamentul de Justiţie merge mai departe cu un plan de separare, cele mai probabile unităţi pentru cesionare sunt sistemul de operare Android şi browserul web Google Chrome, au spus sursele FT.

De asemenea, oficialii se gândesc să încerce să forţeze o posibilă vânzare a AdWords, platforma pe care compania o utilizează pentru a vinde publicitate prin text, a declarat una dintre persoane.

Discuţiile Departamentului de Justiţie s-au intensificat în urma hotărârii judecătorului Amit Mehta din 5 august, conform căreia Google a monopolizat în mod ilegal pieţele de căutare online şi de anunţuri text. Google a declarat că va face apel la această decizie, dar Mehta a ordonat ambelor părţi să înceapă planurile pentru a doua fază a cazului, care va implica propunerile guvernului pentru restabilirea concurenţei, inclusiv o posibilă cerere de separare.

Acţiunile Alphabet au scăzut cu până la 2,5%, la 160,11 dolari, în tranzacţiile după închiderea şedinţei, înainte de a şterge unele pierderi.

Un purtător de cuvânt al Google a refuzat să comenteze cu privire la posibila soluţie. O purtătoare de cuvânt a Departamentului de Justiţie a refuzat, de asemenea, să comenteze.
Planul SUA va trebui să fie acceptat de Mehta, care va ordona companiei să se conformeze. O destrămare forţată a Google ar fi cea mai mare destrămare a unei companii americane de la desfiinţarea AT&T în anii 1980.

Procurorii Departamentului de Justiţie, care s-au consultat cu companiile afectate de practicile Google, şi-au exprimat îngrijorarea în discuţiile lor cu privire la faptul că poziţia dominantă a companiei în domeniul căutărilor îi oferă avantaje în dezvoltarea tehnologiei de inteligenţă artificială, au declarat persoanele respective. Ca parte a unui remediu, guvernul ar putea încerca să împiedice compania să forţeze site-urile web să permită ca conţinutul lor să fie utilizat pentru unele dintre produsele de inteligenţă artificială ale Google pentru a apărea în rezultatele căutărilor.

Pierderea suferită de Google într-un proces antitrust istoric în SUA reverberează în întreagul Silicon Valley, unde este foarte probabil ca hotărârea judecătorească să afecteze nu doar businessul gigantului căutărilor online, ci şi pe cei mai mari colaboratori şi competitori ai săi, scrie Wall Street Journal.

„Google este un monopolist şi a acţionat ca atare pentru a-şi menţine monopolul,” a scris judecătorul federal Amit P. Mehta  în decizia sa de 276 de pagini, în care a criticat de asemenea compania pentru distrugerea mesajelor interne care ar fi putut fi utile în acest caz. Google, care efectuează aproximativ 90% din căutările pe internet la nivel mondial, şi-a exploatat dominaţia pe piaţă pentru a elimina concurenţii, a decis Mehta, oferind o victorie istorică Departamentului de Justiţie american.

Acordurile companiei-mamă a Google, Alphabet pentru a-şi plasa motorul de căutare drept platforma implicită de căutare online pe diferite echipamente precum tabletele şi telefoanele mobile au fost declarate ilegale de către judecătorul federal.

Dacă Google nu reuşeşte să conteste cu succes hotărârea, peisajul se va schimba pentru o industrie a căutărilor dominată de mult timp de o singură companie dar şi pentru partenerii care au profitat de vânzările uriaşe de publicitate ale Alphabet, adaugă Wall Street Journal.

Apelul planificat de Google pentru această decizie ar putea dura ani de zile.

Şeful afacerilor globale pentru Alphabet, Kent Walker, le-a comunicat angajaţilor că se aşteaptă ca judecătorul Amit Mehta să decidă în continuare asupra potenţialelor remedii pentru a corecta comportamentul de monopol al Google – un proces care ar trebui să dureze cel puţin câteva luni.

Walker a declarat luni că decizia lui Mehta „recunoaşte că Google oferă cel mai bun motor de căutare din lume, dar concluzionează că firmei nu ar trebui să i se permită să-l facă uşor disponibil.”

Judecătorul a ajuns la concluzia că Google este un monopol după ce a fost de acord cu argumentul central prezentat de Departamentul de Justiţie şi 38 de state şi teritorii, conform căruia Google a suprimat concurenţa plătind miliarde de dolari operatorilor de browsere web şi producătorilor de telefoane pentru a fi motorul lor de căutare implicit.

Acest lucru a permis companiei să menţină o poziţie dominantă în publicitatea text sponsorizată care însoţeşte rezultatele căutării, a spus Mehta.

Şeful antitrust al Departamentului de Justiţie, Jonathan Kanter, a declarat că decizia „pavează calea pentru inovaţie pentru generaţiile viitoare şi protejează accesul la informaţii pentru toţi americanii.”

Decizia lui Mehta ar putea forţa Google să-şi schimbe modul de a face afaceri, în timp ce compania se află sub o supraveghere sporită atât în SUA cât şi în străinătate.

Autorităţile de reglementare a concurenţei din Uniunea Europeană au anunţat recent o anchetă reînnoită asupra practicilor Google în magazinul său de aplicaţii.

„Acesta este un moment cu adevărat important pentru mişcarea de a aduce sub control marile companii tech,” a comentat Rebecca Haw Allensworth, profesor de concurenţă la Facultatea de Drept a Universităţii Vanderbilt, care a exprimat în trecut opinii critice despre Google şi alte companii tech.

Allensworth a spus că Mehta ar putea interzice acordurile privind motorul de căutare semnate de Google sau ar putea cere ca utilizatorii să aleagă în mod explicit ce motor de căutare folosesc în browsere.

Este posibil ca judecătorul să limiteze când şi cum Google poate plăti pentru ca motorul său de căutare să obţină un plasament prioritar pe dispozitive precum iPhone-urile Apple. În 2022, Google a plătit Apple 20 de miliarde de dolari pentru a-şi menţine statutul implicit pe dispozitivele Apple, arată documentele din instanţă.

Cazul a debutat în octombrie 2020, când Departamentul de Justiţie a dat în judecată Google în ultimele luni ale administraţiei Trump. Un grup de procurori generali ai statelor a dat, de asemenea, în judecată compania, iar cele două cazuri au fost consolidate.

Dosarul Google a fost primul dintre mai multe procese antitrust pe care guvernul federal le-a intentat împotriva unora dintre cele mai importante companii tech, după ani de critici în care autorităţile americane au fost timide în a ţine sub control poziţia lor dominantă.

Decizia de luni ar putea da un impuls cazurilor guvernamentale în curs în care sunt acuzate de conduite anticoncurenţiale şi Apple, Amazon.com şi Meta Platforms, compania-mamă a Facebook.