Ministrul Apărării anunță condiții mai bune pentru militarii români: ”Acordăm maximă prioritate îmbunătăţirii condiţiilor de muncă şi de trai”
Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a vorbit despre importanța pe care România o acordă îmbunătățirii condițiilor de muncă și de trai ale militarilor români, considerând resursa umană drept cea mai valoroasă componentă a Forțelor Navale și, în general, a întregii Armate Române.
Ministrul Apărării, despre schimbările pregătite pentru militarii români
Angel Tîlvăr a declarat că Ministerul Apărării Naționale (MApN) a luat deja măsuri concrete pentru a asigura cele mai bune condiții pentru militari. În acest sens, el a accentuat faptul că resursa umană este „valoarea cea mai de preţ a Forţelor Navale”, subliniind că acest principiu se aplică la nivelul întregii Armate Române.
Pentru a sprijini acest obiectiv, ministrul a evidențiat importanța programelor majore de înzestrare demarate la nivelul ministerului, menționând că acestea sunt menite să asigure tehnică performantă necesară militarilor pentru a-și îndeplini misiunile la standarde ridicate.
În contextul actual al războiului din Ucraina, Tîlvăr a evidențiat rolul esențial al forțelor navale în arhitectura de securitate națională, mai ales în cadrul alianțelor europene și NATO.
”Acest lucru este valabil pentru întreaga Armată, de aceea acordăm maximă prioritate îmbunătăţirii condiţiilor de muncă şi de trai ale militarilor români.
Totodată, prin programele majore de înzestrare demarate la nivelul ministerului, dorim să asigurăm tehnica performantă de care profesioniştii din Armată au nevoie pentru îndeplinirea misiunilor la standarde ridicate în cadrul Forţelor Navale”, a declarat Angel Tîlvăr.
Ministrul a menționat operaționalizarea Grupului pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră, un proiect colaborativ între România, Bulgaria și Turcia. Acest grup are ca scop menținerea siguranței traficului maritim prin activități de supraveghere, recunoaștere și neutralizare a minelor marine, precum și prin operațiuni de căutare și salvare pe mare.
”Rolul forţelor navale este esenţial în arhitectura de securitate naţională în context aliat şi european, mai ales în actualul mediu de securitate afectate de războiul ilegal declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei. Anul acesta am reuşit să operaţionalizăm, împreună cu Bulgaria şi Turcia, Grupul pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră”, a mai spus ministrul.
Tîlvăr a subliniat că transformarea Mării Negre dintr-un spațiu al cooperării într-o zonă de conflict, ca urmare a acțiunilor agresive ale Federației Ruse împotriva Ucrainei, a impus regândirea și adaptarea posturii de securitate navală a României.
În acest context, el a mulțumit marinarilor militari care, prin prezența lor constantă cu nave și alte capabilități militare în zonele de responsabilitate de pe mare și de la Dunăre, asigură securitatea națională și contribuie la stabilitatea regiunii.