China: Măsuri excepționale la frontiere legate de variola maimuței

Publicat: 16 aug. 2024, 15:23, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
China: Măsuri excepționale la frontiere legate de variola maimuței

China a anunțat intensificarea controalelor asupra persoanelor și bunurilor care ar fi putut fi în contact cu variola maimuței (mpox), după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis o alertă ​​internațională cu privire la această boală.

Mpox, cunoscută anterior ca variola maimuței, este o boală virală care se răspândește de la animale la oameni. De asemenea, se transmite prin contact fizic apropiat cu o persoană infectată cu acest virus. Boala se caracterizează în special prin pustule și febră.

Persoanele care provin din țări sau regiuni afectate de mpox și „care au fost expuse la cazuri de boală” sau  care „prezintă simptome” trebuie „să să declare la vamă” la sosirea lor în China, se arată într-un comunicat al autorităților vamale chineze.

„Ofițerii vamali vor lua măsuri medicale și vor efectua prelevarea de probe și testarea, în conformitate cu procedurile”, au spus autoritățile vamale.

De asemenea, vehiculele, containerele sau mărfurile care provin din zonele afectate „și care sunt contaminate sau susceptibile să fi fost contaminate” trebuie să fie dezinfectate, potrivit comunicatului de presă.

Aceste măsuri sunt în vigoare  timp de șase luni.

Suedia a raportat deja un prim caz de infectare cu  varianta virală mai contagioasă și mai periculoasă de mpox. Potrivit raportărilor, până acum,  boala a ucis cel puțin 548 de persoane, de la începutul anului în Republica Democrată Congo (RDC), cea mai afectată țară.

De asemenea, recent, un alt caz a fost depistat în Pakistan.

OMS a a avertizat că mai multe cazuri de mpox, de import ar putea fi detectate, în curând, în Europa.

Se știe că OMS declanșat, săptămâna trecută, cel mai înalt nivel internațional de alertă după reapariția cazurilor de mpox pe continentul african.