Moscova avertizează jurnaliștii RAI News prezenți în regiunea Kursk: Posibile consecințe penale

Publicat: 17 aug. 2024, 09:23, de Vlad Stefan Orjan, în Internațional , ? cititori
Moscova avertizează jurnaliștii RAI News prezenți în regiunea Kursk: Posibile consecințe penale

Ministerul rus de Externe a convocat-o vineri pe ambasadoarea Italiei la Moscova, Cecilia Piccioni, pentru a exprima un protest oficial față de prezența unei echipe a postului italian RAI în regiunea rusă Kursk, ocupată de armata ucraineană în urma unei ofensive surpriză lansate pe 6 august. Potrivit agenției AFP, diplomația rusă a transmis un avertisment ferm, subliniind că jurnaliștii străini care acoperă astfel de evenimente ar putea fi urmăriți penal.

„Ambasadoarea a primit un protest puternic față de acțiunile unei echipe de filmare a radio-televiziunii publice RAI, care a intrat ilegal în Rusia pentru a acoperi atacul terorist criminal al soldaților ucraineni împotriva regiunii Kursk”, se arată într-un comunicat de presă emis de Ministerul de Externe rus.

Doi jurnaliști italieni, Stefania Battistini și Simone Traini, au realizat recent un reportaj difuzat de RAI, în care au însoțit armata ucraineană în orașul Sudja, situat la doar zece kilometri de granița cu Ucraina, pe care Kievul susține că l-a cucerit în totalitate. În lumina acestor evenimente, autoritățile ruse susțin că cei doi reporteri ar putea fi supuși procedurilor penale conform codului penal rus.

În replică, ambasadoarea Italiei, Cecilia Piccioni, a apărat dreptul jurnaliștilor de a-și desfășura activitatea într-o manieră independentă, subliniind că RAI și echipele sale editoriale acționează „într-o manieră complet autonomă și independentă”. Ministerul de Externe italian a reiterat această poziție printr-un comunicat, sprijinind libertatea presei și munca jurnaliștilor pe teren.