Orientul Mijlociu în tensiune maximă: Israelul lansează un atac devastator în Liban, soldat cu victime

Publicat: 17 aug. 2024, 10:51, de Vlad Stefan Orjan, în Internațional , ? cititori
Orientul Mijlociu în tensiune maximă: Israelul lansează un atac devastator în Liban, soldat cu victime

Tensiunile din Orientul Mijlociu continuă să escaladeze, după ce Israelul a lansat un atac aerian puternic asupra unei clădiri rezidențiale din orașul Nabatieh, situat în sudul Libanului. Potrivit agenției de presă de stat libaneze NNA, cel puțin nouă persoane și-au pierdut viața, iar alte cinci au fost rănite în urma atacului.

Armata israeliană a justificat raidul aerian, declarând că ținta a fost un depozit de arme folosit de militanții Hezbollah, grupare militantă care are o prezență semnificativă în sudul Libanului. Acest atac vine pe fondul unor tensiuni crescânde în regiune, declanșate de un incident recent în care un atac cu rachetă, atribuit Hezbollah, a ucis 12 copii și adolescenți în Înălțimile Golan, teritoriu ocupat de Israel.

Ca răspuns la acest atac, Israelul a lansat o serie de lovituri aeriene, inclusiv eliminarea unui important comandant Hezbollah în suburbiile Beirutului. Situația din Orientul Mijlociu este descrisă de experți drept un „butoi cu pulbere”, cu riscul ca escaladarea violenței să declanșeze un conflict de amploare în regiune.

Comunitatea internațională urmărește îndeaproape evoluțiile din zonă, exprimându-și îngrijorarea cu privire la posibilele consecințe ale acestor acțiuni militare. Deocamdată, nu există semne că tensiunile ar putea să se reducă în viitorul apropiat, iar riscul unei escaladări majore rămâne ridicat.