ALERTĂ: „Sportul de performanță a căpătat caracter infracțional, patronat de Agenția Națională pentru Sport”

Publicat: 18 aug. 2024, 14:04, de Ion Teleanu, în Dezvăluiri , ? cititori
Exclusiv
ALERTĂ: „Sportul de performanță a căpătat caracter infracțional, patronat de Agenția Națională pentru Sport”

Președintele unei federații sportive naționale atrage atenția premierului Marcel Ciolacu că sportul de performanță de la noi este în colaps și riscă să dispară din circuitul sportiv internațional.

Printr-o scrisoare deschisă adresată recent premierului Marcel Ciolacu, președintele Federației Române de Pescuit Sportiv (FRPS), Ștefan Popescu, avertizează că sportul de performanță din România riscă să dispară de pe harta sportivă a lumii (vezi documentul în facsmil).

Scrisoare Prim Ministru-1

„Agenția Națională pentru Sport a fost luată pe persoană fizică de Elisabeta Lipă”

Acum, că euforia Jocurilor Olimpice a trecut și sportul de performanță va intra din nou în uitare, vreau să

vă informez că organizarea acestuia a căpătat caracter infracțional și este patronat de Agenția Națională pentru

Sport, pe care doamna Președintă Elisabeta Lipă a luat-o pe persoană fizică”, se menționează în scrisoarea adresată premierului Marcel Ciolacu de șeful FRPS.

Cum așa? Pentru că, „În primul rând, a înaintat Guvernului propuneri de Hotărâri de Guvern prin care a luat în folosință gratuită, pentru Federația Română de Canotaj, bazele nautice aparținând statului și aflate în administrarea Agenției Naționale de Sport, pe care o conduce”, ceea ce este ilegal, pentru că „Federația Română de Canotaj nu are statut de utilitate publică”.

Mai mult, în scrisoare se menționează că Elisabeta Lipă a „alocat sume imense către Federația Română de Canotaj, în detrimentul altor federații, iar consecințele se văd în rezultatele sportive”.

„Doamna Lipă refuză explicit să pună în executare un Recurs în Interesul Legii”

În scrisoarea deschisă către premierul Marcel Ciolacu se precizează că cel mai grav este faptul că „Doamna Lipă refuză explicit să pună în executare un Recurs în Interesul Legii, respectiv Decizia ICCJ nr. 19/2023, pronunțată în dosarul 2223/1/2023, publicată în Monitorul oficial al României nr. 62/30.01.2024 și care, raportat la art. 517 alin. 4 din Codul de procedură civilă, a devenit lege”. În realitate, despre ce este vorba? Este vorba de „eliminarea Cluburilor sportive de drept public din cadrul federațiilor sportive naționale, lucru care este în acord atât cu legislația națională cât și cu prevederile Cartei Albe a Sportului, elaborată de Comisia Europeană, și cu art. 165(2) din Tratatul de Funcționare al Uniunii Europene, obligatoriu a fi respectat, raportat la prevederile art. 148(2) din Constituție”. Ca atare, semnatarul acestei scrisori deschise propune „dezbatere serioasă cu oamenii responsabili pentru salvarea sportului de performanță”.

Avertismente

Dar președintele FRPS, Ștefan Popescu, îl avertizează pe premierul Marcel Ciolacu că dacă nu va lua măsuri urgente față de aspectele mai sus menționate va „solicita Procurorului general al României să solicite Președintelui României să trimită Parlamentului cererea de aprobare a cercetării penale împotriva dumneavoastră și a Președintei Agenției Naționale pentru Sport, pentru abuz în serviciu, faptă prevăzută și sancționaltă de art. 297 Cod penal, pentru nepunerea în executare a Recursului în Interesul Legii menționat anterior”.

De asemenea, acesta mai susține că va „sesiza Comisia Europeană cu privire la discriminările comise împotriva cluburilor sportive de drept privat, în raport cu cluburile sportive de drept public, cluburi care nu pot face parte legal din federațiile sportive naționale, persoane juridice de drept privat”.