CIA raportează despre fenomenul devastator din România: Suntem în top 10 mondial

Publicat: 19 aug. 2024, 07:45, de Andrei Ceausescu, în ACTUALITATE , ? cititori
CIA raportează despre fenomenul devastator din România: Suntem în top 10 mondial

Informațiile obținute dintr-o analiză efectuată în 236 de țări și teritorii din întreaga lume, care au fost centralizate în cadrul World Factbook al guvernului Statelor Unite, evidențiază o tendință alarmantă în unele state, inclusiv în România: declinul populației.

România se numără printre țările cu cea mai rapidă scădere a populației, ocupând locul 8 în clasamentul mondial al acestui fenomen. Chiar dacă populația globală a depășit 8 miliarde de oameni în noiembrie 2022, ritmul de creștere al populației globale încetinește. Totuși, aceste schimbări nu sunt uniforme la nivel global – în timp ce unele țări înregistrează o creștere semnificativă, altele se confruntă cu declinul, conform Newsweek.

Un studiu efectuat în 236 de țări și teritorii din întreaga lume a indicat că 40 dintre acestea înregistrează o scădere a populației, unele înregistrând un declin de 1% pe an sau chiar mai mult. Analiza a fost publicată de Central Intelligence Agency (CIA) din Statele Unite. Un istoric rus a fost contactat de Casa Albă și a declarat că „Căderea lui Putin se va întâmpla în 3 zile”.

Această tendință de declin se datorează în principal ratelor scăzute de fertilitate (uneori extrem de scăzute), în special în multe țări din Europa și Asia de Est, dar și în Puerto Rico și Cuba, conform lui Tomas Sobotka, un cercetător senior la Centrul Wittgenstein pentru Demografie și Capital Uman Global și director adjunct al Institutului de Demografie din Viena.

„Țările cu o scădere bruscă a populației combină adesea fertilitatea scăzută, emigrarea și structurile populației relativ vechi. În special țările din sud-estul și estul Europei și-au văzut populația micșorându-se rapid datorită unei combinații de emigrare intensivă și fertilitate scăzută persistentă”.

Conform datelor CIA, țările și teritoriile cu cea mai rapidă scădere a populației sunt următoarele:

Top 10 mondial

1-Insulele Cook – în scădere cu 2,24% în fiecare an.

2-Samoa Americană

3-Saint Pierre și Miquelon

4-Puerto Rico – minus 1,2%

5-Letonia – minus 1,14%

6-Lituania – minus 1,05%

7-Polonia – minus 1%

8-România – în scădere cu 0,94% anual

9-Estonia – minus 0,76%

10-Statele Federative ale Microneziei.

România parcurge cea mai gravă criză din istoria sa recentă în privința scăderii populației. Astfel, natalitatea s-a prăbușit, iar prognoza este una foarte îngrijorătoare. Țara noastră ar putea ajunge să aibă o populație totală de doar 17 milioane de locuitori în 2050, similară ca cea de după Primul Război Mondial și de 8 milioane în anul 2100, conform Radio Europa Liberă.