Doctorițele de la ”Pantelimon” scapă de arestul preventiv?

Publicat: 20 aug. 2024, 07:28, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Doctorițele de la ”Pantelimon” scapă de arestul preventiv?
doctorițe ATI Spitalul Sf. Pantelimon contestație arestul preventiv CAB

Doctoriţele Maria Miron şi Mirela Păiuş de la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Sfântul Pantelimon, arestate preventiv pentru omor calificat, au cerut în instanţă să fie eliberate, contestaţia lor urmând să fie judecată marţi la Curtea de Apel Bucureşti (CAB).

Ambele doctorițe au contestat decizia Tribunalului Bucureşti, urmând ca procesul să aibă loc marţi la Curtea de Apel București.

Pe 8 august, Maria Miron, acuzată de omor calificat şi tentativă la omor calificat, şi Mirela Păiuş, acuzată de omor calificat, ambele cu premeditare, au fost arestate preventiv  pentru 30 de zile.

Potrivit procurorilor, cele două doctoriţe i-au scăzut unui pacient internat la terapie intensivă doza de noradrenalină, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale, acesta intrând în stop cardio-respirator.

În cauză era un pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 49/29 mm/Hg).

Denunțul

Ancheta în acest caz a fost demarată în urma unui denunţ formulat de Camelia Stămătoiu, director de îngrijiri în cadrul Spitalului Sf. Pantelimon.

Ea le-a relatat procurorilor că, la data de 10 aprilie, a fost sunată de o asistentă medicală, care i-a mărturisit faptul că pe secţia ATI a spitalului, de joi (4 aprilie) până sâmbătă (6 aprilie), au murit în jur de 20 de pacienţi, întrucât medicii de gardă pe secţia ATI, respectiv doctorițele , Maria Miron şi Mirela Păiuş, au redus cantitatea de noradrenalină în cazul unor pacienţi internaţi, de la 15 sau 20ml/h la 1ml/h sau chiar au înlocuit-o cu ser fiziologic.

Astfel, contestația formulată de doctorițele de la secția ATI a Spitalului Sfântul Pantelimon la  decizia Tribunalului Bucureşti este juecată azi  la Curtea de Apel București.