Înghețata din lapte de …iapă!
Înghețată din lapte de iapă. O echipă de cercetători de la Universitatea de Tehnologie din Pomerania de Vest (Polonia) propune folosirea laptelui de iapă în locul celui de vacă pentru prepararea unei delicioase înghețate.
În acest sens, ei au pus la punct patru variante de înghețată pe bază de lapte de iapă și diferite bacterii. Autorii studiului au adăugat bacterii de iaurt în primul lot și inulină, un probiotic, în al doilea. În al treilea, au adăugat o tulpină de bacterii numită lacticaseibacillus rhamnosu, iar în al patrulea au adăugat o altă tulpină de bacterii numită lactiplantibacillus.
Cercetătorii polonezi, autori ai acestui studiu, susțin că noile sortimente de înghețată cu lapte de iapă reprezintă o alegere viabilă în locul înghețatei preparate cu lapte de vacă.
Cercetătorii polonezi au ținut seama de câteva proprietăți importante ale laptelui de iapă:
- are o compoziție foarte apropiată de cea a laptelui de vacă,
- este bogat în enzime și proteine care nu se găsesc în laptele de vacă,
- are conținut redus de grăsimi,
- reprezintă o soluție pentru persoanele alergice la laptele de vacă.
În urma testelor, toate cele patru variante de înghețată cu lapte de iapă erau asemănătoare în privința consistenței și compoziției. Astfel, cei 60 de voluntari, primii beneficiari ai acestui tip de înghețată, au declarat că era cremoasă, plăcută la gust, cu textură agreabilă și atrăgătoare vizual.