Scăderea nivelului Dunării le-a adus o veste bună gălățenilor: a fost redeschisă Plaja „Cocuța”, la „apă curgătoare”

Publicat: 21 aug. 2024, 06:17, de Sorin Costea, în ACTUALITATE , ? cititori
Scăderea nivelului Dunării le-a adus o veste bună gălățenilor: a fost redeschisă Plaja „Cocuța”, la „apă curgătoare”

Scăderea nivelului Dunării le-a facilitat unor tineri antreprenori din comuna tulceană IC Brătianu redeschiderea Plajei „Cocuța”, situată pe malul tulcean al Dunării, vizavi de Galați, care era încă din perioada interbelică plaja populară a gălățenilor, dar a fost închisă după 1990.

La pachet cu o veste proastă poate veni și o veste ceva mai bună. La Galați, scăderea nivelului Dunării, care afectează navigația, are și o parte bună, deoarece scăderea nivelului apelor a lărgit considerabil malul cu nisip pe care se afla Plaja „Cocuța”, facilitând redeschiderea acesteia.

Plaja se află pe malul tulcean al Dunării, în zona comunei IC Brătianu, vizavi de Galați. În acea zonă, albia Dunării are o lățime de aproape un kilometru și în condițiile în care curenții sunt mai mici în zona malului tulcean, bancul de nisip coboară lin în ape. Este o plajă naturală, ca la malul mării.

La începutul lunii august, tineri cu inițiativă au început, cu susținerea Primăriei din comuna IC Brătianu, reamenajarea plajei prin amplasarea unei rulote și amenajarea unei terase, au adus șezlonguri și umbrele și mulți gălățeni traversează Dunărea cu bacul pentru a merge la Plaja „Cocuța”.

Am vrut să valorificăm zona pe care o avem. Noi am avut iniţiativa şi am avut și sprijinul Primăriei. Am adus un modul, am amenajat o mică terasă, am adus șezlonguri și umbrele. Nu am reușit să facem tot ce ne-am dorit pentru că au durat mult actele, dar ne vom dezvolta în continuare.

O mare parte din persoanele care vin sunt din Galaţi. Oamenii vin, se relaxează, pot să facă un grătar. Nu se compară aqua-park-ul cu o plajă la Dunăre. La plajă de pe malul Dunării este mult mai multă relaxare”, ne-a declarat Emilia Polodeanu.

Fiind o afacere privată, există și o taxă. Închirierea unui șezlong și a unei umbrele costă 20 de lei, cu mult mai puțin față de taxele de la aqua-park-ul din Galați.

În anii 30 – Plaja „Duduia”, în anii 80 – Plaja „Cocuța”, după 1990 plaja nimănui

La începutul secolului 20, era zona în care pescarii își acostau bărcile și își pregăteau năvoadele înainte de a ieși pe Dunăre. În 1932, a fost amenajată Plaja „Duduia”, la care duminica erau organizate concursuri de frumusețe, de înot sau de dans, cu premii consistente.

În 1938, administrația din Brăila a transferat în proprietatea comunei IC Brătianu terenul de 56 de hectare pe care se aflau „Plaja, Insula şi vecinătăţile ei, în vederea folosirii pentru scopul de agrement”.

Începând din anii 60, cu numele schimbat în Plaja „Cocuța”, a devenit principala zonă de agrement estival. Autoritățile întrețineau nisipul de pe plajă, au marcat cu geamanduri zona pentru bălăceală și au înființat un serviciu „salvamar”, au adus chioșcuri pentru comercializarea băuturilor răcoritoare și au construit în apropiere o cofetărie și restaurantul „Lotca”.

Primăria Galați a închis plajele și a construit un Aqua-Park, la care o zi de plajă costă câteva sute de lei

În 1990, Galațiul avea 5 plaje. Trei dintre acestea erau pe malul Dunării, la „apă curgătoare”. Prima era Plaja „Cocuța”, a doua era plaja de la Turnul de Televiziune, iar a 3-a era Plaja „Vacanța”, la confluența Siretului cu Dunărea. Mai era și o plajă pe malul Lacului Brateș, cândva o plajă cochetă, cu pietre, ca la Eforie Sud și Plaja de la „Lacul Partidului”, înființată în anii 80 pentru activiști. Toate au fost închise.

În 1993, Primăria Galați a amenajat Plaja „Dunărea”, cu două bazine mari, cu instalații pentru valuri. Deși a încasat taxele de intrare, primăria n-a cheltuit nimic pe întreținerea plajei și în 2014 DSP Galați nu a mai aprobat autorizația sanitară și plaja a fost închisă.

După 7 ani în care nu a mai existat nicio plajă la Galați, orașul înconjurat de Dunăre, Siret și Prut, în 2021 primarul Ionuț Pucheanu a reușit să taie panglica la Aqua-Park-ul construit la Plaja „Dunărea”, o investiție de 6 milioane de lei.

O zi de plajă la Aqua-Park costă câteva sute de lei. Pentru adulți intrarea este de 40 de lei, de marți până vineri și 60 de lei sâmbătă – duminică. Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 7 și 14 ani, tariful de intrare este de 20 de lei, de marți până vineri și 30 de lei sâmbătă – duminică. În plus, trebuie plătită o garanție de 25 de lei pentru brățară, bani recuperați numai dacă brățara e restituită intactă.

La Aqua-Park nu are voie nimeni să vină cu apă minerală sau sucuri, toate trebuie cumpărate de la beach-bar-urile din incintă.

Astfel, o familie cu doi copii, plătește de la 200 la 400 de lei pentru o zi de plajă în weekend la Aqua-Park-ul Primăriei Galați.