Culmea kitsch-ului! Primăria Galați amenajează pe Faleza Dunării un parc cu copaci de tablă
„Oribil” și „hidos”, sunt două dintre etichetele pe care gălățenii le-au pus noilor amenajări pe care primăria le realizează în Parcul de la „Elice”, din zona centrală a Falezei Dunării.
Primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu, aflat la al treilea mandat, are printre priorități reabilitarea centrului vechi al orașului și a Falezei Dunării și deja și-a pus în practică o parte dintre aceste proiecte. Unele dintre aceste reamenajări au ieșit bine, pentru altele a fost criticat.
A fost lăudat pentru modernizarea zonei de la „Potcoava de Aur”, dar a fost criticat pentru că la reamenajările din Parcul „Spicu” a distrus suprafețele generoase de spații, cu gazon și straturi cu flori, pentru a mări exagerat de mult suprafața betonată, dar și pentru că pe promenada cu tei dintre „Centru” și Faleză a distrus farmecul zonei cu câteva elemente arhitectonice nepotrivite, cel mai criticat fiind un lung uluc din beton, șerpuit, cu apă curgătoare, pentru care gălățenii au sugerat mai multe utilități.
Acum, schimbările din centrul orașului sunt continuate cu reamenajarea Parcului de la „Elice”, numit astfel pentru că în anii 70, cu prilejul unei vizite a lui Ceaușescu la Galați, comuniștii locali au instalat o elice de vapor, de fapt un rebut, pentru a marca 80 de ani de construcții navale la Galați.
Primarul Pucheanu și-a comunicat pe facebook satisfacția că lucrările, în valoare de 2,8 milioane de lei, sunt în grafic, deși trebuiau finalizate pe 31 iulie:
„Parcul de la Elice, în plină modernizare.
Și acest parc emblematic al orașului capătă un nou aspect, în ton cu Aleea de la P-uri, recent modernizată, și va fi în curând un spațiu plăcut pentru odihnă, relaxare și promenadă. Se lucrează acum la amenajarea aleilor pietonale, se amplasează mai multe zone de umbrire și urmează a fi instalat sistemul de irigații pentru spațiile verzi și sistemul de iluminat utilitar și de ambianță”, a scris Pucheanu.
Imediat după anunțul primarului, care se referea și la „mai multe zone de umbrire”, au apărut reacțiile vehemente ale gălățenilor pe rețelele de socializare, pentru că la fel ca și reabilitările din celelalte zone centrale au dispărut spațiile verzi înlocuite cu mult beton.
Mai rău de atât, „zonele de umbrire” sunt de fapt niște țevi verticale, care au în vârf câte un disc de tablă, perforat artistic, care ar vrea să reprezinte copaci stilizați.
Practic, în viitorul parc vor fi copaci din tablă, deși din replicile pe care gălățenii i le-au dat primarului rezultă că și-ar fi dorit mai multe „zone de umbrire” cu copaci adevărați.
Părerile gălățenilor: „oribil”, „hidos”, „kitch penibil”!
Redăm o parte dintre mesajele adresate de gălățeni primarului Pucheanu în legătură cu reabilitarea „parcului emblematic”, cum îl definea chiar primarul.
Am intenționat să redăm, așa cum ar fi normal, alternativ, o laudă adusă primarului și o opinie critică, dar majoritatea gălățenilor și-au exprimat nemulțumirea și abia după 80-90 de postări am găsit una convenabilă pentru primarul Galațiului: „Felicitări ! Cât mai multe spații verzi și bănci”, a scris George Alin Radu.
Iată și ce au scris alți gălățeni:
„Oribil, hidos într-adevăr! Dar, tot într-adevăr este „în ton cu aleea de la P-uri”..fără dubii!! Au distrus zona aia, cu betoanele lui Betonuț, cum au distrus toate parcurile din oraș!”, a scris Elena Iacob, iar Doinița Chivu a postat o fotografie dintr-un parc din alt oraș, în care oamenii pot să stea pe iarbă și a postat: „în Galati se taie copacii care ne oferă OXIGEN și umbră si se „plantează” niște pălării metalice care degajă caldură și miros de încins”.
„L-ați umplut de betoane și ziduri și pe ăsta. Într-un perimetru restrâns, atâtea ziduri împrejmuitoare ca la o fortăreață. Nu știu de unde aduceți arhitecții ăștia plini de inspirație și viziune. Au auzit de materiale sustenabile, reciclabile?”, a întrebat Bogdan Radu Brânzan.
„Și operațiunea de ciuntire și de ștergere a memoriei orașului continuă. Mai grav este că unii aplaudă kitschul ăsta penibil care se așterne peste tot orașul”, a scris și Bogdan Silion.
„În parc, acolo, era un tei. L-au scos cu radacină cu tot și l-au ”replantat”. Bineînteles că s-a uscat!”, a postat Geta Spanache.