Spitalul ”Grigore Alexandrescu”: Centru de colectare a medicamentelor expirate de la populație

Publicat: 21 aug. 2024, 18:25, de Magda Marincovici, în SOCIAL , ? cititori
Spitalul ”Grigore Alexandrescu”: Centru de colectare a medicamentelor expirate de la populație
deșeuri medicamentoase spitalul grigore alexandrescu centru de colectare

La Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Grigore Alexadrescu” din București există un centru de colectare a deșeurilor medicamentoase de la populație.

Este vorba despre medicamente neutilizate sau expirate, care pot fi depuse  la acest centru de colectare.

În fiecare miercuri, în intervalul orar 12,00 – 13,00, oricine poate să aducă deșeurile medicamentoase,  colectarea având loc în corpul H al spitalului – clădirea de Chirurgie Plastică, cu acces din Strada Grigore Alexandrescu.

Medicamentele expirate sau neutilizate sunt neutralizate diferenţiat, în funcţie de compoziţia chimică.

”În conformitate cu Protocolul de lucru pentru colectarea deşeurilor medicamentoase neutilizate şi/sau expirate provenite de la populaţie nr. 22.350/22.07.2024, colectarea are loc în fiecare miercuri, în intervalul orar 12,00 – 13,00”, anunță Spitalul ”Grigore Alexandrescu”.

Medicamentele conțin substanțe chimice active, care odată ajunse în mediu pot contamina solul și apa. Ambalajele medicamentelor sunt distruse în timp, iar substanțele chimice din acestea ajung în pânza de apă freatică, pe care o vor contamina. Riscul pentru România este semnificativ având în vedere că o parte importantă din populație folosește apă din puțuri sau din fântâni, care nu este tratată înainte de consum. În aceste cazuri pot să apară îmbolnăvirile sau creșterea rezistenței la antibiotice, avertizează InfoCons.

Printre medicamentele care ajung în mediul înconjurător sunt: antibioticele, medicamentele antimicotice, antiparazitare și anticancer.