Românii, în topul băutorilor din Europa
Conform unui studiu publicat recent, românii ocupă unul dintre locurile fruntașe ale Europei la consumul de băuturi alcoolice.
În România, bărbații reușesc să consume echivalentul a 1.365 de litri de bere pe an, iar femeile beau câte 500 de pahare de vin. Asta înseamnă că românii beau 4,6 unități de alcool pe zi (36,9g alcool pur), echivalentul a aproape două halbe și jumătate de bere sau trei pahare de vin.
Țara noastră se află pe locul șase, la egalitate cu Polonia și Luxemburg. Suntem depășiți, cu foarte puțin, de Bulgaria, Austria, Lituania, Cehia și Letonia.
Britanicii, care se împăunează cu faima lor de consumatori de bere, sunt abia pe un modest loc 18. Bărbații consumă 850 de litri de bere în fiecare an, în timp ce femeile beau echivalentul a 327 de pahare de vin. Potrivit cifrelor OMS, care se referă la 2019, bărbații britanici beau echivalentul a 17 litri de alcool pur pe an, în timp ce femeile consumă mai puțin de o treime, respectiv 4,9 litri.
În schimb, s-a descoperit că Turcia bea cel mai puțin. Țara predominant musulmană a crescut taxele pe alcool și a limitat disponibilitatea băuturilor, mulți rezidenți abținându-se din motive religioase.
Italia, cunoscută pentru dragostea pentru mâncare și vin, a fost surprinzător de modestă. Oamenii de acolo beau echivalentul anual a 635 de beri sau 233 de pahare de vin.
Și Albania, una dintre țările de top din lume pentru cultivarea canabisului, bea puțin. Cetăţenii săi consumă doar 420 de beri sau 127 de pahare de vin pe an.
La nivel european, bărbații consumau de aproape patru ori mai mult alcool pur (14,9 litri) decât femeile (4,0 litri) pe an.
Datele OMS arată că în Europa erau peste 470 de milioane de băutori zilnici în 2019, ceea ce înseamnă că doi adulți din trei au consumat alcool.
Se estimează că unul din 10 adulți din regiune are o tulburare de consum de alcool și aproape unul din 20 trăiește cu dependență de alcool.
În ciuda acestor statistici alarmante, doar 12 din 53 de țări ale Europei au făcut progrese semnificative în direcția reducerii cantității consumate.
Dr Carina Ferreira-Borges, consilier al OMS în domeniul alcoolului, a declarat: „Nivelurile ridicate ale consumului de alcool și daunele asociate din Europa sunt un indiciu clar că nu facem suficient. Plătim un preț mare pentru inacțiunea noastră, alcoolul provocând sute de mii de boli cardiovasculare și răni, cancere și ciroză hepatică în regiunea noastră”.