Tribunalul Suprem din Venezuela validează realegerea controversată a președintelui Maduro

Publicat: 23 aug. 2024, 06:38, de Vlad Stefan Orjan, în Internațional , ? cititori
Tribunalul Suprem din Venezuela validează realegerea controversată a președintelui Maduro

Tribunalul Suprem de Justiție (TSJ) din Venezuela a confirmat joi realegerea președintelui Nicolas Maduro, validând astfel rezultatele alegerilor prezidențiale din 28 iulie 2024. Decizia a fost luată în ciuda contestărilor vehemente ale opoziției, care revendică victoria și a declarat ‘nulă și neavenită’ orice hotărâre a curții pe acest subiect.

Președintele TSJ, Caryslia Rodriguez, a anunțat că instanța „certifică în mod incontestabil materialul electoral și validează rezultatele alegerilor prezidențiale, în care cetățeanul Nicolas Maduro Moros a fost reales președinte al Republicii Bolivariene Venezuela pentru perioada constituțională 2025-2031.”

Nicolas Maduro a solicitat inițial validarea victoriei sale la începutul lunii august, după ce Consiliul Național Electoral (CNE) l-a declarat câștigător cu 52% din voturi. Cu toate acestea, CNE nu a furnizat procesele-verbale ale secțiilor de votare, invocând un atac cibernetic.

Anunțul realegerii lui Maduro a generat proteste masive în țară, reprimate violent de forțele de ordine. Potrivit autorităților, aceste manifestații s-au soldat cu 25 de morți, 192 de răniți și 2.400 de arestări.

Opoziția susține că adevăratul câștigător al alegerilor este candidatul său, Edmundo Gonzalez Urrutia, care ar fi obținut peste 60% din voturi, conform proceselor-verbale colectate de observatorii săi. În ciuda acestei situații, Tribunalul Suprem a validat oficial victoria lui Maduro, asigurându-i astfel un al treilea mandat la conducerea Venezuelei.