Nicolae Ciucă: 23 August 1944 – Un moment decisiv în istoria României și a celui de-al Doilea Război Mondial

Publicat: 23 aug. 2024, 11:26, de Vlad Stefan Orjan, în POLITICĂ , ? cititori
Nicolae Ciucă: 23 August 1944 – Un moment decisiv în istoria României și a celui de-al Doilea Război Mondial

Președintele PNL Nicolae Ciucă a subliniat importanța istorică a datei de 23 august 1944, considerând-o un moment crucial pentru reorientarea geopolitică a României și pentru scurtarea celui de-al Doilea Război Mondial cu șase luni. Într-o declarație recentă, Ciucă a evidențiat că situația delicată a armatei române și a aliatului german în acel moment ar fi dus inevitabil la scoaterea României din război și ocuparea țării de către Uniunea Sovietică, dacă nu s-ar fi decis întoarcerea armelor.

„Întoarcerea armelor a fost o necesitate pentru salvarea țării”, a afirmat prim-ministrul, remarcând totodată că acest act curajos al Regelui Mihai și semnificația zilei de 23 august 1944 au fost distorsionate de regimul comunist în perioada ulterioară.

Cu ocazia acestei zile, Ciucă a amintit și de comemorarea victimelor regimurilor totalitare și autoritare, subliniind atrocitățile comise de aceste regimuri care au distrus drepturile și libertățile oamenilor, lăsând în urmă milioane de victime nevinovate. În acest context, el a făcut referire și la Pactul Ribbentrop-Molotov, semnat la 23 august 1939, care a trasat sferele de influență în Europa și a marcat începutul tragediei pentru multe popoare din regiune.

Prim-ministrul a subliniat că, în prezent, România nu mai este vulnerabilă în fața ambițiilor imperialiste, fiind protejată de cele mai solide garanții de securitate oferite de apartenența la NATO, cea mai puternică alianță militară defensivă din istorie. „Spre deosebire de 23 august 1939 și 23 august 1944, acum suntem în siguranță și liberi să ne decidem destinul”, a concluzionat Nicolae Ciucă.