România, campioană în UE la cheltuielile cu protecţia împotriva incendiilor. Rezultatele nu se văd!
România este campioană în Uniunea Europeană (UE) la cheltuielile pentru servicii de protecţie împotriva incendiilor, ponderea acestora în totalul cheltuielilor administraţiei publice fiind de 0,7%, mai mare decât în orice al stat membru al blocului comunitar, arată datele Eurostat publicate vineri.
În 2022, UE a cheltuit 37,8 miliarde euro pentru protecţia împotriva incendiilor
Cheltuielile publice pentru servicii de protecţie împotriva incendiilor în ţările membre UE s-au ridicat la 37,8 miliarde euro în anul 2022, în creştere cu 7,8% comparativ cu 35,1 miliarde euro în anul 2021.
La nivelul UE, ponderea cheltuielilor cu protecţia împotriva incendiilor în cheltuielile administraţiei publice a fost de 0,5% în 2022, un nivel care a rămas relativ stabil după 2016.
În rândul statelor membre, România este pe primul loc cu cea mai mare pondere a cheltuielilor cu protecţia împotriva incendiilor în cheltuielile totale (0,7%), urmată de Grecia, Germania, Lituania, Estonia şi Cehia, fiecare cu 0,6%.
La polul opus, ponderea cheltuielilor cu protecţia împotriva incendiilor în cheltuielile totale a fost de doar 0,1% în Danemarca. Alte state cu ponderi mici sunt Malta, Slovenia, Portugalia şi Austria, fiecare cu 0,3%.
Rezultatele eforturilor financiare de prevenire a incendiilor nu prea se văd
Rezultatele eforturilor financiare de prevenire a incendiilor nu prea se văd în România. Incendii majore cu victime numeroase şi pagube importante ţin capul de afiş al ştirilor în mod regulat, iar companiile de asigurări raportează cele mai mari despăgubiri plătite tot din cauza incendiilor.
La începutul verii, în iunie 2024, o explozie urmată de incendiu s-a produs lla centrul comercial Dedeman din Botoşani, 13 persoane fiind rănite – zece bărbaţi şi trei femei.
În martie 2024, o persoană a fost rănită în urma unei explozii la Hidrocentrala Stejaru din judeţul Neamţ.
În februarie, un incendiu violent a izbucnit la Hidrocentrala Porţile de Fier 1, în localitatea Gura Văii, din judeţul Mehedinţi.
Anul trecut, în octombrie, un incendiu cu degajări mari de fum a izbucnit pe o platformă industrială din oraşul Ungheni, judeţul Mureş.
În septembrie 2023, o explozie urmată de incendiu a avut loc în localitatea Călimăneşti din judeţul Vrancea. Patru persoane au fost găsite carbonizate, iar alte cinci au fost rănite.
Acum un an, o explozie a avut loc la o staţie GPL aflată pe DN 1A, în localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa, soldată cu cinci morţi şi 58 de răniţi, între care 39 pompieri, 2 poliţişti şi 2 jandarmi. De asemenea, zeci de case din apropierea staţiei GPL au fost distruse.
Incendiile din UE sunt stinse de 362.000 de pompieri
Conform cifrelor Eurostat, în anul 2023 erau 362.400 de pompieri profesionişti în Uniunea Europeană, reprezentând 0,18% din persoanele ocupate din UE. Comparativ cu 2022, numărul pompierilor a crescut cu 3.200.
În rândul celor 21 de ţări UE pentru care există date disponibile, cea mai mare pondere a pompierilor în rândul persoanelor ocupate se înregistra în Croaţia (0,49%), urmate de Estonia şi Grecia (ambele cu 0,39%). Pe locurile următoare se situează Cipru, Letonia şi România.
În România, în anul 2023 erau 21.900 de pompieri profesionişti
În România, în anul 2023 erau 21.900 de pompieri profesionişti, iar aceştia reprezentau 0,29% din numărul total al persoanelor ocupate din România, care se situa la 7,69 milioane.