Ciucă, Bălu, Hîncu, Steaua și like-ul tragediei din Bucegi
Pe data de 18 ianuarie 2004, în Valea Morarului din munții Bucegi avea loc o tragedie cumplită. Cinci sportivi montani, participanți Campionatul naţional de schi-alpinism organizat de Unitatea Militară 01053 din Predeal, au murit îngropaţi de o avalanşă chiar în timpul concursului.
Povestea tragediei a fost ignorată de presă, iar autoritățile au căutat să o îngroape cât mai repede cazul. Singurul lucru care a „transpirat” la aceea vreme a fost numele organizatorului: Clubul Sportiv Militar Aplicativ Bucegi Predeal.
Este exact clubul care la începutul anului 2016 era adus pe ușa din dos în curtea Clubului Sportiv al Armatei Steaua București. Și în 2004 și în 2016, Clubul Sportiv Militar Aplicativ Bucegi Predeal era condus de către maiorul devenit peste timp colonel Mădălin Sorin Hîncu.
Adică, cel pe care anul trecut ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, și secretarul de stat Marius Bălu îl înscăunau comandant al celui mai galonat club sportiv din România.
Da, Mădălin Hîncu a condus Clubul Sportiv Militar Aplicativ Bucegi Predeal chiar în acea zi de 18 ianuarie 2004 când s-a întâmplat tragedia.
Povestea este clară, dar extrem de dureroasă. În timpul probei individuale, probă care cerea ca sportivii să străbată un traseu de 17 kilometri, de la Diham, prin Pichetul Roşu, Valea Morarului, Vârful Omu şi retur, o avalanşă pornită din senin i-a luat prin surprindere.
Opt persoane au fost îngropate atunci sub zăpadă, din care doar trei au scăpat cu viață. Ceilalți cinci – Mike Csaba, Blaga Istvan, Cosmin Conuţ, Dorel Jercan şi Buzasi Zoltan, s-au înâlțat la ceruri.
Poveștile celor decedați au fost trecute rapid cu vederea și doar peste ani, Bihoreanul a mai scris ceva despre ce s-a întâmplat atunci. De fapt, s-a scris pentru că Buzași Zoltan, tată a doi copii, salvamontist, era orădean.
Potrivit celor relatate de Bihoreanului, evenimentul a scos la iveală deficiențe grave în organizarea concursului. Astfel de competiții sunt organizate de obicei în luna martie, când nu există pericol de avalanșă. „Organizatorii aveau datoria să evite pericolele posibile”, a spus imediat după accident şeful Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România, Mircea Opriş.
Au avut, dar n-au făcut. Vremea a fost nefavorabilă, zona nu le era cunoscută sportivilor, pericolul de avalanșă era mare, dar aceste aspecte nu au mai contat. Cineva a vrut ca acel concurs să meargă neapărat mai departe.
Reprezentanții MApN au aruncat din prima vina altundeva, dar nu în ograda lor. Au susținut sus și tare că nu a fost vina lor și mai ales n-a fost vina reprezentantului lor, maiorul Mădălin Hîncu, comandantul clubului sportiv. Totuși, au pornit o anchetă internă, care s-a lăsat cu pedepse „dure” de tot!.
Au dat doar un ordin ca CSM Bucegi să nu mai organizeze concursuri. Și i-au dat amendă lui Mădălin Hîncu. Atât. Mai departe, au aruncat vina chiar pe sportivii morți, despre care au spus că și-au asumat totul, pentru că au semnat o declarație pe propria răspundere.
Dar, pentru că dădea destul de rău la imaginea Armatei să arunci chiar totul asupra victimelor, oamenii din MApN au băgat și Federaţiei Române de Alpinism şi Escaladă în poveste. Asta, deşi competiţia a fost inclusă în calendarul pe 2004 al FRAE la iniţiativa CSM Bucegi condus de Hîncu, ai cărui angajaţi s-au şi ocupat de organizare.
Povestea s-ar fi sfârșit aici dacă soția decedatului Buzași Zoltan nu ar fi decis că nu e corect ca vinovații să nu plătească. Și-a luat avocat și a dat în judecată comisia de organizare a concursului.
Aceasta era formată din Nicolae Olteanu (preşedinte al comisiei de alpinism din FRAE), Vasile Bejenariu, Balogh Szilard, maiorul Mădălin Hâncu şi Lucian Clinciu, delegaţi din partea CSM Bucegi, cel din urmă fiind şi directorul cursei şi responsabil pentru starea pârtiei.
Șase ani de procese! Cam atât a ținut suferința familiilor celor pierduți în acea avalanșa din 18 ianuarie 2004. Au fost audiaţi zeci de specialişti care au arătat că tragedia putea fi evitată dacă organizatorii ar fi făcut măsurători, nu doar înainte de competiţie, ci şi în timpul concursului, ori dacă ar fi cerut o prognoză de specialitate din partea Institutului Naţional de Meteorologie şi Hidrologie.
„INMH a confirmat că făptuitorii nu au solicitat niciun fel de prognoză pe baza căreia se putea obiectiv stabili riscul de avalanşă”, se arată în sentinţa Judecătoriei Sinaia, emisă pe 14 iunie 2007.
Totuși, în cele din urmă, judecătorii au reușit totuși să găsească un vinovat: Lucian Clinciu, angajatul lui Mădălin Hîncu. Acesta a fost condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare. Mai departe, judecătorii au obligat FRAE și MApN să plătească daune civile de 10.000 de lei şi morale de 100.000 de euro.
Chiar dacă CSM Bucegi, club subordonat MApN, era cât se poate de vinovat, MApN a făcut apel iar sentința a fost schimbată, daunele fiind micșorate, de la 100.000 de euro la 25.000 de euro. Asta în cazul în care v-ați întrebat cam cât costă viața unui om din punctul de vedere al statului român. 25.000 euro și 0 zile de pușcărie pentru vinovați.
Mai mult, magistrații au decis că CSM Bucegi, clubul care a organizat concursul, nu a fost vinovat pentru că concursul a fost organizat prost. Dar Hîncu a fost celor care s-au ocupat de organizarea concursului și tragedia s-a petrecut sub comanda sa. Pentru orice om obișnuit, dar mai ales pentru un militar, ar fi fost sfârșitul carierei.
Nu și pentru Mădălin Hîncu. A fost doar o rampă de lansare a cariererei sale. Era un nimeni pentru sportul românesc, care nu fusese în stare să organizeze un concurs unde să nu moară oameni, și a fost parașutat de Ciucă și Bălu în fruntea celui mai titrat club din sportul românesc pe care se pregătește să-l îngroape în anonimat.
Timpul a demonstrat că prin numirea lui Hîncu, Ciucă și Bălu și-au bătut joc de clubul militar și de cei care au adus glorie Stelei, Armatei Române și României. Astăzi, Hîncu se umflă în pene mai ceva decât curcanul sacrificat de Ziua Recunoștinței, pozând în mare șmecher de București, cu pagină de Facebook unde și-a postat toate titlurile și pozițiile ocupate, așteaptă like-uri de la cei care-l pupă în fund și-l perie.
Poate, Hîncu încă mai așteaptă la pensiunea sa de la Moeciu un like și de la Mike Csaba, Blaga Istvan, Cosmin Conuţ, Dorel Jercan şi Buzasi Zoltan.