Vaccin contra cancerului pulmonar. Prima persoană vaccinată, în Marea Britanie
În Marea Britanie începe un studiu promițător, în cadrul căruia se testează un vaccin împotriva cancerului pulmonar.
Astfel, un bărbat în vârstă de 67 de ani a devenit prima persoană din Marea Britanie care a beneficiat de un nou tratament revoluționar pentru cancerul pulmonar.
Este un vaccin care ajută organismul să lupte și să țină sub control boala. Vaccinul folosește tehnologia ARN mesager folosită și în cazul vaccinurilor Covid cu acțiune asupra sistemului imunitar.
În continuare, 34 de site-uri de cercetare din șapte țări, inclusiv University London Hospitals NHS Foundation Trust din Marea Britanie, vor selecta 130 de pacienți pentru testarea vaccinului.
Tratamentul este conceput să țintească în mod special celulele canceroase pentru a le distruge, cu cât mai puține efecte secundare. El conține informații despre mai mulți markeri de la suprafața celulelor maligne pentru a învăța sistemul imunitar al pacientului care sunt ”dușmanii” cu care să se lupte.
Vaccinul BNT116 este produs de compania germană de biotehnologie BioNTech și experții spun de acesta că ar putea să schimbe ”jocul” cu acest cancer necruțător.
Profesorul Siow Ming Lee, liderul pentru secțiunea din Marea Britanie a acestui studiu, a declarat pentru BBC Today: ”Sperăm să fie o nouă eră în tratamentul pentru cancerul pulmonar cu un vaccin ARNm”.
Sperăm că, în combinație cu tratamentul standard actual – imunoterapie și chimoterapie – putem oferi un ajutor suplimentar sistemului imunitar, spune profesorul Lee.
Un alt caz, prezentat de BBC, este cel al pacienului Racz din Londra, cercetător, care lucrează cu inteligența artificială. El a fost diagnosticat cu cancer pulmonar, după ce a avut unele probleme de respirație despre care credea, inițial, că ar putea fi legate de astm. Dar investigațiile imagistice au scos la iveală o tumoare pe plămânul drept.
Directorul al NHS (National Health Service) din Marea Britanie, Dame Cally Palmer, precizează că vaccinul ar putea preveni recidivele.
Un diagnostic de cancer este foarte îngrijorător, dar accesul la studii inovatoare și alte inovații în diagnosticul și tratamentul cancerelor în faze incipiente sunt dătătoare de speranță, spune aceasta. Ea crede că ”mai mulți pacienți vor lua parte la studii în următorii ani”.
Studiul va recruta persoane cu cancer pulmonar fără celule mici (NSCLC) în stadiul incipient, înainte de operație sau radioterapie, până la stadiul tardiv al bolii sau cu cancer recurent – pentru a a fi vaccinate și a face inclusiv imunoterapie standard.
În prezent, sunt mai multe vaccinuri folosite contra diferitelor forme de cancer. Spre deosebire de vaccinurile administrate pentru prevenirea unor boli infecțioase, cum ar fi rujeola, vaccinurile pentru tratamentul cancerului sunt destinate persoanelor diagnosticate deja cu această boală. Vaccinurile împotriva cancerului ajută sistemul imunitar să recunoască și să atace celulele canceroase.
Directorul executiv al Cancer Research UK, Michelle Mitchell, a declarat: „Suntem încântați să vedem că a început un alt studiu referitor la un vaccin împotriva cancerului în Marea Britanie, permițând mai multor pacienți să aibă acces la terapii de ultimă oră”.
Semne și simptome
Cancerul pulmonar rămâne principala cauză a deceselor prin cancer la nivel mondial, cu aproximativ 1,8 milioane, în 2020. Cancerul pulmonar fără celule mici este cel mai frecvent tip.
De obicei, nu există semne sau simptome în stadiile incipiente. Dar când apar următoarele semne și simpoteme, se impune consultarea medicului
- tuse care nu dispare după câteva săptămâni,
- tuse persistentă care se agravează,
- infecții toracice repetate,
- expectorații cu sânge.