Atac terorist la o sinagogă

Publicat: 24 aug. 2024, 17:48, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Internațional , ? cititori
Atac terorist la o sinagogă
Foto: Pascal Guyot/AFP via Getty Images

Autoritățile din Franța au decis creșterea nivelului de alertă antiteroristă în preajma lăcașelor de cult. Măsura vine în urma unui atac terrorist care a avut loc, sâmbătă, asupra unei sinagogi.

Un polițist a fost rănit într-o explozie, survenită după incendierea unei sinagogi din stațiunea La Grande-Motte, din Franța, sâmbătă dimineață.

Ofițerul a fost transportat de urgență la spitalul din Montpelier, aflat în apropiere, după ce a fost doborât la pământ de explozie, la aproximativ 8:40, ora locală, în timp ce asigura perimetrul clădirii.

El s-a numărat printre pompierii, polițiștii și jandarmii care s-au grăbit la focul de la sinagoga Beth Yaacov, după ce două mașini au fost incendiate în afara acesteia.

Într-una dintre cele două mașini a fost găsită o canistră de gaz. Nu au fost încă raportate alte răniri în atac.

Gerald Darmanin, ministrul de interne francez, a declarat: „O tentativă de incendiu, în mod clar criminal, a lovit sinagoga din La Grande Motte în această dimineață. Vreau să-i asigur pe concetățenii noștri evrei și municipalitatea de tot sprijinul meu și să spun că, la cererea președintelui Republicii, Emmanuel Macron, sunt mobilizate toate mijloacele pentru găsirea făptuitorului”.

Atentatul este investigat și de Procuratura Națională Antiterorism.

Atacul a vizat sinagoga din La Grande-Motte, o stațiune populară de pe coasta de sud a Franței, la aproximativ 90 de mile vest de Marsilia.

Procuratura a declarat că două mașini au fost incendiate în fața sinagogii. Într-una dintre ele sa afla și o butelie cu gaz, care a provocat o explozie.

Un ofițer de poliție a fost rănit în urma exploziei, au spus autoritățile. Cele două uși ale sinagogii au luat foc, ca urmare a atacului. În interior se aflau cinci persoane, inclusiv rabinul, dar niciuna nu a fost rănită.

Premierul francez Gabriel Attal a scris pe X: „Un atac a vizat sinagoga din La Grande Motte în această dimineață. Un act antisemit. Încă o dată, concetățenii noștri evrei sunt vizați. Le exprim întregul meu sprijin în această nouă încercare”, a spus Attal. „Suntem alături de ei. Recunoștință pompierilor pentru mobilizarea lor. Solidaritate cu polițistul municipal rănit în atac. Am fost informat că Procuratura Naţională Antiterorism s-a ocupat de anchetă. Forțele de securitate îl vânează în prezent pe suspect. Nu ne vom da bătuți. În fața antisemitismului, în fața violenței, nu ne vom lăsa niciodată intimidați.”